Старий Новий рік, або Щедрий вечір, щорічно відзначають в Україні в ніч з 13 на 14 січня. На свято дівчата пекли обрядові булочки – балабушки, за якими ворожили на судженого: балабушки розкладали на лавці і запускали голодного собаку, чию балабушку він хапав першою, та дівчина першою і одружиться.
Дивіться відео, як святкують Старий Новий рік:
Надкушена і кинута булочка не віщувала нічого доброго. А якщо ж цілу балабушку собака залишала десь в далекому куточку, то це означало, що з чоловіком дівчині доведеться виїхати на чужину.
Балабушки: рецепт на Щедрий вечір
Час приготування:
- 3 години
Калорійність:
- 299 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 5 склянок борошна
- 1 стакан молока
- 5 ст.л. олії + 2 ст.л. в тісто
- 1 ст.л. цукру
- 1 ч.л. солі
- 2 ч.л. сухих дріжджів.
- 1 стакан води
Спосіб приготування:
- У теплому молоці з цукром розчинити сухі дріжджі.
- Просіяти борошно в миску, додати сіль, олію і дріжджі, що розчинилися. Долити склянку теплої води і замісити тісто.
- Накрити рушником і поставити в тепле місце на годину-півтори.
- Змастити круглу форму для випічки олією.
- Вимішати тісто ще раз і роздягнути його на невеликі кульки, змастити олією і викласти на невеликій відстані один від одного в форму. Можна посипати зверху насінням кунжуту або соняшника.
- Випікати балабушки в духовці при температурі 180 ºС приблизно хвилин 40. Готові балабушки накрити рушником до охолодження.
Корисна порада
Балабушки можна робити солодкими, а можна зробити до них часникову підливу і подавати разом з супом або борщем.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як гадати на варениках. "Сьогодні" також ділилися рецептами куті на Старий Новий рік.