Як приготувати пісне тісто для пиріжків і домашнього хліба

23 березня 2021, 18:35
Швидке пісне тісто, яке завжди вдається

Тісто має розстоюватись за температури 35-38 градусів

Якщо ви поститися з 15 березня, саме з цього дня розпочався Великий піст у 2021 році, то скористайтеся рецептом швидкого пісного тіста. Уся випічка з нього здивує вас своєю пишністю і смаком. Цей рецепт також можна використовувати в приготуванні піци та булочок.

У нашому календарі березневих свят шукайте оригінальні ідеї для подарунків.

Реклама

Рецепт пісного тіста

Складові:

  • 450 г борошна (близько 3 склянок);
  • 1 ст. л. цукру;
  • 12-15 г свіжих дріжджів або 5 г (1 ч. л. з гіркою) сухих дріжджів;
  • 1 склянка (250 мл) теплої води;
  • 3 ст. л. рафінованої олії;
  • 0,5 ч. л. солі.

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Розкришіть дріжджі в теплу воду, додайте цукор, сіль і олію. Дайте суміші постояти впродовж 5-10 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
  2. Поступово всипайте просіяне борошно, щоразу ретельно перемішуючи. Спочатку потрібно розмішувати ложкою, а коли тісто стане густим, продовжити заміс руками. Додавайте борошно, поки тісто не перестане липнути до рук. Намагайтеся обійтися мінімальною кількістю борошна – так випічка буде пухкою і м'якою, а не забитою.
  3. Перекласти тісто на робочу поверхню і помісити впродовж 5-7 хвилин до гладкості. Наприкінці скачати в кулю, перекласти у велику миску, змащену олією і накрити харчовою плівкою або вологим рушником.
  4. Поставити тісто підходити в тепло на 2-3 години, доки воно не збільшиться в об'ємі втричі. У процесі підходу бажано тісто обім'яти 1-2 рази.

Якщо ви плануєте пекти хліб або піцу, додайте в тісто чайну ложку цукру і столову ложку олії. А якщо хочете приготувати пиріжки або солодкі булочки, збільшіть кількість цукру до 5-6 ст. л., а олії – до 6-7 ст. л. Борошна для булочок треба також трохи побільше.

Тут знайдете рецепти смачної тушкованої капусти для пиріжків та вареників.