Як приготувати справжнє італійське ризото: ТОП-5 рецептів

20 лютого 2020, 15:10
Рецепти ризото з фото

Ризото - страва італійської кухні

Ризото – одна з найпопулярніших страв в Північній Італії, чимось схожа на плов. Вона готується з рису з м'ясним, овочевим або рибним бульйоном.

Читайте також:

Реклама

Справжнє ризото можна приготувати тільки з певних сортів рису. Найкраще підійдуть італійські: арборіо, карнаролі і віалоне нано. Вони надають страві необхідну текстуру і не розварюються, вбираючи велику кількість вологи.

Ризото з кроликом від Юлії Висоцької

Ризото з кроликом

Час приготування:

Реклама
  • 2 години

Інгредієнти:

  • 400 г м'яса кролика без кісток
  • 250 г рису арборіо
  • 2 помідори
  • 2 ріпчасті цибулі
  • 2 стебла селери
  • 1 морква
  • 1 головка молодого часнику
  • 15 оливок без кісточок
  • 70 г сала
  • 6 гілочок розмарину
  • 100 мл сухого червоного вина
  • 3 ст. л. оливкового масла
  • 3 горошини запашного перцю
  • 1 лавровий лист
  • 1/4 ч. л. меленого перцю
  • 1 1/2 ч.л. морської солі

Спосіб приготування:

  1. Часник, моркву і цибулину почистити і крупно нарізати. Один стебло селери розрізати на кілька частин.
  2. Помістити підготовлені овочі в каструлю, додати лавровий лист, запашний перець і 1/2 ч. ложки солі, залити все водою і зварити бульйон.
  3. Сало тонко нарізати. Решту цибулю і селеру подрібнити.
  4. У важкій і глибокій сковороді розігріти оливкову олію і обсмажити сало. Коли сало зазолотиться, додати цибулю і селеру і смажити на невеликому вогні.
  5. М'ясо кролика вимити, просушити, нарізати невеликими шматочками, приблизно 5х5 см, і відправити в сковороду.
  6. Помідори натерти на тертці. Додати їх в сковороду з половиною розмарину і вином. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні близько 40 хвилин (до готовності кролика). Якщо рідина википатиме, влити трохи вина або бульйону.
  7. Насипати в сковороду рис і оливки. Коли рис вбере соус, почати додавати бульйон. Постійно помішувати і стежити за тим, щоб рідини було не надто багато – рис не повинен плавати в бульйоні. Посолити і поперчити, готувати ризото 18-20 хвилин.
  8. Додати в готове ризото трохи оливкового масла, посипати розмарином.

Ризото з білими грибами і шпинатом

Грибне ризото

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 400 г білих грибів
  • 300 г рису арборіо або карнаролі
  • 1 цибулина
  • 1 пучок шпинату
  • 1 зубчик часнику
  • 1 л бульйону
  • 150 мл білого сухого вина
  • 3 ст.л. тертого пармезану
  • 2 ст.л. вершкового масла
  • Дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. Заморожені білі гриби приготуйте за інструкцією на упаковці, потім наріжте на шматочки.
  2. Цибулю очистіть і дрібно порубати. У шпинату видаліть стебла, листя дрібно наріжте і бланшуйте дві хвилини в гарячій воді, відкиньте на друшляк.
  3. У глибокій сковороді розігрійте столову ложку вершкового масла на середньому вогні і обсмажте розчавлений зубчик часнику хвилину, видаліть його.
  4. Викладіть на сковороду цибулю і смажте три хвилини до прозорості, не допускаючи пригорання. Додайте гриби, посоліть, смажте дві хвилини.
  5. Рис викладіть до грибів, перемішайте і готуйте три хвилини. Влийте вино і дайте йому випаруватися майже повністю.
  6. Підігрійте бульйон і порціями (по одному ополоник) додавайте в рис, даючи вбратися, постійно помішуючи. Варіть так рис 20 хвилин на повільному вогні, помішуючи.
  7. У готовий рис додайте бланширує шпинат, вершкове масло і тертий сир, перемішайте, готуйте хвилину і вимкніть вогонь.

Ризото з гарбузом без вершків

Гарбузове ризото

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти: ⠀

  • 300 г гарбуза
  • 100 г рису
  • 1 цибулина
  • 1 зубок часнику
  • Кілька гілочок петрушки
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г пармезану ⠀
  • 0,5 л м'ясного або овочевого бульйону ⠀
  • 2 ст. л. олії
  • Сіль за смаком ⠀

Спосіб приготування:

  1. Гарбуз помити, очистити від шкірки і насіння і нарізати дрібними кубиками. ⠀
  2. Цибуля, часник і зелень дрібно порізати, пасерувати цибулю на рослинній олії, потім додати гарбуз і обсмажити її, помішувати, 10-15 хвилин до м'якості. ⠀
  3. На сковороді розігріти вершкове масло, всипати туди промитий рис і прогріти його дві-три хвилини.
  4. Невеликими частинами додавати в рис гарячий бульйон, готувати 15-20 хвилин. ⠀
  5. Перекласти в сковороду з рисом обсмажену гарбуз, часник, зелень, перемішати і пару хвилин потомити на повільному вогні.
  6. Посипати тертим сиром, накрити кришкою і залишити настоятися 10-15 хвилин. ⠀

Ризото з морепродуктами

Ризото з вершками і морепродуктами

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 200 г рису арборіо
  • 400 г суміші морепродуктів
  • 700 мл овочевого бульйону
  • 200 мл вершків
  • 3 шт. цибулі-шалот
  • Сіль, мелений перець
  • 100 мл білого вина

Спосіб приготування:

  1. Розігріти сковороду з олією, і пасерувати цибулю до прозорості.
  2. Додати промитий рис, злегка обсмажити. Влити біле вино і готувати до випаровування рідини.
  3. Потім невеликими порціями вливати бульйон, часто помішуючи. Нову порцію додавати, тільки коли попередня випарується.
  4. Влити вершки, промиті морепродукти, посолити і готувати ще три-п'ять хвилин. Готове ризото повинно нагадувати дуже густий суп.
  5. Подавати ризото гарячим, посипавши свіжою зеленню.

Різотто з яловичиною та овочами

Ризото з овочами

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. суміші нарізаних свіжих трав
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 20 г оливкової олії
  • 1 бульйонний кубик
  • 1 морква
  • 1 цукіні
  • 1/2 червоного перцю
  • 500 г тонкої яловичої вирізки, нарізаної кубиками по 1 см
  • 1 банка нарізаних кубиками помідорів
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 200 г рису арборіо
  • 500-750 мл води
  • Сіль, перець
  • Пармезан

Спосіб приготування:

  1. Доведіть воду до кипіння і розчиніть в ній бульйонний кубик.
  2. Наріжте дрібними кубиками цибулю, часник, морква, стручковий перець і цукіні.
  3. Нагрійте оливкову олію на середньому вогні у великій сковороді. Обсмажте цибулю і часник на сковороді до м'якості.
  4. Додайте моркву, перець і цукіні разом з усіма іншими інгредієнтами (крім бульйону і рису) і готуйте протягом декількох хвилин.
  5. Всипте промитий рис, перемішайте і готуйте ще хвилину.
  6. Влийте чашку бульйону і варіть до тих пір, поки рідина майже не вбереться, час від часу помішуючи.
  7. Продовжуйте помішувати і додавати по одній чашці бульйону за раз, поки вся рідина не вбереться і рис не стане м'яким.
  8. Подавайте ризото відразу після приготування, посипавши тертим пармезаном.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати ризото з лисичками . "Сегодня" також ділилися рецептом ризото від Гордона Рамзі .