Гриби - завжди пригода, а Стрільці це діло люблять
Хочете приготувати мариновані гриби на зиму? В цьому немає нічого складного, головне – зібрати або купити безпечні гриби.
Маринувати можна білі гриби, лисички, маслюки, гливи й опеньки. Спеції слід брати цілі і як можна більш свіжі, а оцет – краще натуральний винний, а не есенцію.
Маслюки, мариновані з гірчицею на зиму
Час приготування:
- 3 години
Складові:
- 10 л каструля маслюків
- 7-8 лаврових листів
- 5-7 парасольок кропу
- 15-20 горошин чорного перцю
- 5-7 горошин запашного перцю
- 3-5 гвоздики
- Маленька жменя зерен гірчиці
- 2 ст.л. нейодованої солі
- 1 ст.л. без гірки цукру
- 100 г оцту 9%
Спосіб приготування:
- Маслюки очистіть від трави і землі, ретельно промийте, не знімаючи шкірку з капелюшків. Якщо гриби дрібні, їх можна викласти в каструлю цілком, якщо великі або середні, їх необхідно порізати.
- Наповніть каструлю водою доверху і доведіть до кипіння. У міру уварювання грибів можна додавати ще води, при цьому не забуваючи постійно знімати піну.
- Варіть маслюки протягом 40-45 хвилин, після чого додайте спеції – лаврові листи, кріп, перець, гвоздику, суху гірчицю в зернах, сіль, цукор і оцет. Сіль і цукор можна додати за смаком, проте маринад повинен вийти трохи пересоленим. Після того як спеції додані, варіть гриби ще 15 хвилин і зменшіть вогонь до мінімуму.
- В цей час підготуйте стерилізовані банки і ополоник. Постійно помішуючи гриби, ополоником розлийте вміст по банкам і відразу закатати їх кришками, переверніть догори дном і укутайте ковдрою.
- Банки з маслятами, приготовані за цим рецептом, можна зберігати при кімнатній температурі.
Мариновані гриби гливи
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г свіжих глив
- 200 мл води
- 50 мл рослинної олії
- 4-5 шт. зубчиків часнику
- 2 ст.л. яблучного або столового оцту
- 3 шт. гвоздики
- 4-5 шт. горошин запашного перцю
- 1-2 шт. лаврового листа
- 1 ч.л. зерен коріандру
- 1 ч.л. цукру
- 1-2 ч.л. морської солі
- 1 ріпчаста цибуля
Дивіться відео, як виростити гриби в банці:
Спосіб приготування:
- Очищений часник нарізати пластинками, а цибулю – пір'ям.
- У сотейнику або невеликій каструлі змішати воду, олію, сіль, цукор, оцет, часник і всі спеції.
- Довести маринад до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин.
- Гливи помити і нарізати великими шматками, приблизно навпіл.
- У готовий маринад додати гриби. Перемішати і варити ще 15 хвилин.
- Додати нарізану цибулю і перемішати.
- Остудити до кімнатної температури, перекласти в банку і поставити на зберігання в холодильник.
Мариновані білі гриби
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 3-4 кг білих грибів
- Оцет 9%
- 1/2 ч. л. насіння гірчиці
- 2-3 бутони гвоздики
- 5-7 шт. чорного перцю горошком
- 2 лаврові листки
- Сіль
- Цукор
Спосіб приготування:
- Білі гриби переберіть, почистіть і добре помийте.
- Перекладіть в каструлю і залийте холодною водою, додати 2 ст. ложки кухонної солі і приберіть в прохолодне місце на 2-3 години.
- Розріжте кожен гриб навпіл, а якщо гриби великі – то на кілька частин.
- Ще раз промийте білі гриби і складіть їх в каструлю. Залийте холодною водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10-12 хвилин. Зніміть піну, промийте гриби під проточною водою.
- Зваріть маринад зі спецій, води, солі і цукру. З розрахунку на 1 літр води потрібно взяти по 1 ст.л. цукру і солі.
- Додайте в маринад гриби і проваріть 5-7 хвилин. Додайте оцет (на 1 л – 2 ст. ложки). Перемішайте.
- За допомогою шумівки розкладіть гриби по стерилізованих банках. Залийте маринадом до верху.
- Закрийте прокип'яченими кришками і остудіть. Зберігайте в холодильнику.
Мариновані гриби: рецепт опеньків на зиму
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 2-3 кг опеньків
- 1 л води
- 1 ч. л. цукру
- 1 ст. л. солі
- 3 ст. ложки 9% оцту
- 5-7 горошин чорного перцю
- 2-3 лаврових листки
- 1-2 парасольки кропу
Спосіб приготування:
- Гриби опеньки перебрати за розміром і взяти тільки маленькі. Ніжки відрізати на половину. Має вийти близько 1,5-2 кг маленьких або середніх грибочків.
- Опеньки добре промити дати воді стекти. Ще раз промити.
- Викласти в каструлю опеньки і залити холодною водою і дочекатися закипання.
- Після того як опеньки закиплять, злити воду, промити гриби.
- Залити ще раз водою і після закипання варити 10-15 хвилин. Додати сіль, цукор і спеції з розрахунку на 1 літр води 1 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка солі, 5-7 горошин чорного перцю, 2-3 лаврових листки, 1-2 парасольки кропу або 1/4 ч. ложки насіння кропу. Додати 70% оцтову есенцію з розрахунку на 1 літр води 1/2 ч. ложки або 3 ст. ложки 9% оцту.
- Виловити шумівкою і перекласти опеньки в банки, заливши їх залишками води з каструлі.
- Закупорити кришками і дати охолонути в теплі.
Мариновані гриби на зиму: рецепт лисичок
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 3 кг лисичок
- 1 л води
- 1 ст. л. солі
- 1 ч. л. цукру
- 1 щіпка насіння кропу
- 5-6 горошин запашного перцю
- 3 ст. л. оцту 9%
Спосіб приготування:
- Лисички перебрати, очистити і добре промити.
- Скласти в каструлю, залити водою і варити, після закипання 20-25 хвилин (поки гриби не осядуть на дно).
- Відкинути на сито гриби.
- Скласти гриби в чисту каструлю і залити літром чистої води. Додати сіль, цукор і спеції.
- Варити в маринаді 10-12 хвилин, додати оцет.
- Розкласти по банках гриби шумівкою.
- Залити маринадом і закатати кришками.
- Остудити при кімнатній температурі. Зберігати в холоді. Через місяць лисички можна відкривати.
Як уникнути отруєння грибами
Експерти радять взагалі не збирати гриби в лісі, а купувати в магазинах. Якщо ж ви все-таки принесли кошик з лісу, під час приготування необхідно дотримуватися кількох умов: перебрати урожай в сухому вигляді, потім відварити протягом 20 хвилин в підсоленій воді, промити холодною і далі готувати на свій смак. І у жодному разі не давати цей продукт людям похилого віку та дітям.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як зробити фаршировані печериці.