Як приготувати мариновані гриби: ТОП-5 рецептів на зиму

23 серпня 2020, 12:20
Дізнайтеся, як маринувати гриби на зиму

Гриби - завжди пригода, а Стрільці це діло люблять

Хочете приготувати мариновані гриби на зиму? В цьому немає нічого складного, головне – зібрати або купити безпечні гриби.

Маринувати можна білі гриби, лисички, маслюки, гливи й опеньки. Спеції слід брати цілі і як можна більш свіжі, а оцет – краще натуральний винний, а не есенцію.

Реклама

Маслюки, мариновані з гірчицею на зиму

Мариновані маслюки

Час приготування:

  • 3 години

Складові:

Реклама
  • 10 л каструля маслюків
  • 7-8 лаврових листів
  • 5-7 парасольок кропу
  • 15-20 горошин чорного перцю
  • 5-7 горошин запашного перцю
  • 3-5 гвоздики
  • Маленька жменя зерен гірчиці
  • 2 ст.л. нейодованої солі
  • 1 ст.л. без гірки цукру
  • 100 г оцту 9%

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Маслюки очистіть від трави і землі, ретельно промийте, не знімаючи шкірку з капелюшків. Якщо гриби дрібні, їх можна викласти в каструлю цілком, якщо великі або середні, їх необхідно порізати.
  2. Наповніть каструлю водою доверху і доведіть до кипіння. У міру уварювання грибів можна додавати ще води, при цьому не забуваючи постійно знімати піну.
  3. Варіть маслюки протягом 40-45 хвилин, після чого додайте спеції – лаврові листи, кріп, перець, гвоздику, суху гірчицю в зернах, сіль, цукор і оцет. Сіль і цукор можна додати за смаком, проте маринад повинен вийти трохи пересоленим. Після того як спеції додані, варіть гриби ще 15 хвилин і зменшіть вогонь до мінімуму.
  4. В цей час підготуйте стерилізовані банки і ополоник. Постійно помішуючи гриби, ополоником розлийте вміст по банкам і відразу закатати їх кришками, переверніть догори дном і укутайте ковдрою.
  5. Банки з маслятами, приготовані за цим рецептом, можна зберігати при кімнатній температурі.

Мариновані гриби гливи

Мариновані гливи

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 500 г свіжих глив
  • 200 мл води
  • 50 мл рослинної олії
  • 4-5 шт. зубчиків часнику
  • 2 ст.л. яблучного або столового оцту
  • 3 шт. гвоздики
  • 4-5 шт. горошин запашного перцю
  • 1-2 шт. лаврового листа
  • 1 ч.л. зерен коріандру
  • 1 ч.л. цукру
  • 1-2 ч.л. морської солі
  • 1 ріпчаста цибуля

Дивіться відео, як виростити гриби в банці:

Спосіб приготування:

  1. Очищений часник нарізати пластинками, а цибулю – пір'ям.
  2. У сотейнику або невеликій каструлі змішати воду, олію, сіль, цукор, оцет, часник і всі спеції.
  3. Довести маринад до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин.
  4. Гливи помити і нарізати великими шматками, приблизно навпіл.
  5. У готовий маринад додати гриби. Перемішати і варити ще 15 хвилин.
  6. Додати нарізану цибулю і перемішати.
  7. Остудити до кімнатної температури, перекласти в банку і поставити на зберігання в холодильник.

Мариновані білі гриби

Мариновані гриби на зиму

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 3-4 кг білих грибів
  • Оцет 9%
  • 1/2 ч. л. насіння гірчиці
  • 2-3 бутони гвоздики
  • 5-7 шт. чорного перцю горошком
  • 2 лаврові листки
  • Сіль
  • Цукор

Спосіб приготування:

  1. Білі гриби переберіть, почистіть і добре помийте.
  2. Перекладіть в каструлю і залийте холодною водою, додати 2 ст. ложки кухонної солі і приберіть в прохолодне місце на 2-3 години.
  3. Розріжте кожен гриб навпіл, а якщо гриби великі – то на кілька частин.
  4. Ще раз промийте білі гриби і складіть їх в каструлю. Залийте холодною водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10-12 хвилин. Зніміть піну, промийте гриби під проточною водою.
  5. Зваріть маринад зі спецій, води, солі і цукру. З розрахунку на 1 літр води потрібно взяти по 1 ст.л. цукру і солі.
  6. Додайте в маринад гриби і проваріть 5-7 хвилин. Додайте оцет (на 1 л – 2 ст. ложки). Перемішайте.
  7. За допомогою шумівки розкладіть гриби по стерилізованих банках. Залийте маринадом до верху.
  8. Закрийте прокип'яченими кришками і остудіть. Зберігайте в холодильнику.

Мариновані гриби: рецепт опеньків на зиму

Мариновані опеньки

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 2-3 кг опеньків
  • 1 л води
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ст. л. солі
  • 3 ст. ложки 9% оцту
  • 5-7 горошин чорного перцю
  • 2-3 лаврових листки
  • 1-2 парасольки кропу

Спосіб приготування:

  1. Гриби опеньки перебрати за розміром і взяти тільки маленькі. Ніжки відрізати на половину. Має вийти близько 1,5-2 кг маленьких або середніх грибочків.
  2. Опеньки добре промити дати воді стекти. Ще раз промити.
  3. Викласти в каструлю опеньки і залити холодною водою і дочекатися закипання.
  4. Після того як опеньки закиплять, злити воду, промити гриби.
  5. Залити ще раз водою і після закипання варити 10-15 хвилин. Додати сіль, цукор і спеції з розрахунку на 1 літр води 1 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка солі, 5-7 горошин чорного перцю, 2-3 лаврових листки, 1-2 парасольки кропу або 1/4 ч. ложки насіння кропу. Додати 70% оцтову есенцію з розрахунку на 1 літр води 1/2 ч. ложки або 3 ст. ложки 9% оцту.
  6. Виловити шумівкою і перекласти опеньки в банки, заливши їх залишками води з каструлі.
  7. Закупорити кришками і дати охолонути в теплі.

Мариновані гриби на зиму: рецепт лисичок

Мариновані лисички

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 3 кг лисичок
  • 1 л води
  • 1 ст. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 щіпка насіння кропу
  • 5-6 горошин запашного перцю
  • 3 ст. л. оцту 9%

Спосіб приготування:

  1. Лисички перебрати, очистити і добре промити.
  2. Скласти в каструлю, залити водою і варити, після закипання 20-25 хвилин (поки гриби не осядуть на дно).
  3. Відкинути на сито гриби.
  4. Скласти гриби в чисту каструлю і залити літром чистої води. Додати сіль, цукор і спеції.
  5. Варити в маринаді 10-12 хвилин, додати оцет.
  6. Розкласти по банках гриби шумівкою.
  7. Залити маринадом і закатати кришками.
  8. Остудити при кімнатній температурі. Зберігати в холоді. Через місяць лисички можна відкривати.

Як уникнути отруєння грибами

Експерти радять взагалі не збирати гриби в лісі, а купувати в магазинах. Якщо ж ви все-таки принесли кошик з лісу, під час приготування необхідно дотримуватися кількох умов: перебрати урожай в сухому вигляді, потім відварити протягом 20 хвилин в підсоленій воді, промити холодною і далі готувати на свій смак. І у жодному разі не давати цей продукт людям похилого віку та дітям.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як зробити фаршировані печериці.