Як приготувати кутю в мультиварці на Різдво

2 січня 2020, 14:57
Рецепти куті в мультиварці з фото

Кутя в мультиварці

Кутя – головна страва на столі на Святвечір. Продукти, з яких вона готується, мають особливе значення: зерно є символом воскресіння, мед вважається емблемою здоров'я і благополуччя, а мак символізує достаток у сім'ї.

Дивіться відео, як відзначають Святвечір:

Реклама

Традиційну кутю варять на плиті, але цю ритуальну кашу можна зробити і в мультиварці. Пропонуємо вам два рецепти – з пшеницею і з рисом.

Читайте також:

Реклама

Рецепт куті в мультиварці

Кутя в мультиварці з пшениці

Час приготування:

Реклама
  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 1 стакан пшениці
  • 4 склянки води
  • 1 ч. л. цукру
  • Дрібка солі
  • Мак, мед, горіхи, родзинки, курага – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю перебрати і промити. Можна попередньо замочити її на ніч.
  2. Викласти крупу в чашу мультиварки, додати сіль і цукор. Залити водою.
  3. Закрити кришку, встановити режим "Рис" або "Крупа". Готувати 1,5-2,5 години, час від часу перевіряючи готовність. Після сигналу надлишки води злити.
  4. Під час приготування куті в мультиварці мак потрібно залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити і розтерти його з цукром за допомогою ступки або блендера.
  5. Додати підготовлений мак, перемішати. Закрити кришку мультиварки і залишити на режимі "Підігрів" на 10 хвилин.
  6. При подачі за бажанням додати мед, рубані горіхи, курагу, родзинки.

Рецепт приготування куті з рису в мультиварці

Рисова кутя на поминальні дні

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису
  • 2,5 склянки води
  • 0,5 ч.л. солі
  • 3 ст.л. родзинок
  • 2 ст.л. маку
  • 1,5 ст.л. цукру
  • 1 ч.л. ванільного цукру

Спосіб приготування:

  1. Необхідно взяти склянку будь-якого рису і кілька разів сполоснути під водою, вона повинна стати прозорою.
  2. Висипати в мультиварку рис, налити воду, посолити і перемішати. Закрити кришку, готувати в режимі "Каша" 20 хвилин.
  3. В цей час родзинки висипати в глибоку тарілку, залити гарячою водою на 3-5 хвилин, потім воду злити.
  4. Мак залити окропом в глибокому посуді і накрити кришкою, витримати 10 хвилин. Взяти дрібне ситечко і видалити воду з маку, насипати до нього цукор і ванільний цукор. Добре розтерти мак з цукром за допомогою ложки або подрібнити в блендері.
  5. Коли рис буде готовий, то потрібно висипати до нього цукрово-макову суміш і розпарені родзинки, добре розмішати до однорідності. Мультиварку залишити в режимі "Підігрів" на 10-15 хвилин.
  6. Потім кутю з рисової крупи можна подавати до вечері. За бажанням полийте ложечкою меду або посипте подрібненими горіхами.

Корисна порада

Сухофрукти для куті потрібно попередньо замочити в теплій воді і промити. А горіхи можна підсушити на сковороді без масла.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" повідомляли, як правильно вийти з Різдвяного посту. Ми також розповідали, як зробити гарний різдвяний вінок.