Як приготувати дріжджове тісто для пиріжків і булочок

23 березня 2020, 09:00
Кращі рецепти дріжджового тіста з фото

Тісто має розстоюватись за температури 35-38 градусів

Багато насторожено ставляться до дріжджового тесту: здається, що замішувати його занадто довго і занадто складно. Але в приготуванні тіста на дріжджах немає нічого важкого: слід лише ретельно дотримуватися рецептури.

Читайте також:

Реклама

У нашій статті ви знайдете перевірені рецепти, за якими можна зробити відмінне тісто для пиріжків і булочок. Начинку вибирайте самі, адже в тісто можна загорнути практично все.

Дріжджове тісто для пиріжків в духовці

Пиріжки дріжджові

Час приготування:

Реклама
  • 2 години

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 500 мл молока
  • 2 ч. л. дріжджів
  • 150 г вершкового масла
  • 3 яйця
  • 950 г борошна
  • 1 ч. л. солі

Дивіться відео, як приготувати дріжджовий пиріг з апельсином і морквою:

Реклама

Спосіб приготування:

  1. Злегка підігріти молоко і розвести в ньому дріжджі. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 15 хвилин.
  2. Розтопити вершкове масло і остудити. Збити два яйця з сіллю і змішати з опарою, додати розтоплене масло. Всипаючи поступово борошно, замісити тісто, скачати його в кулю, накрити і залишити в теплому місці на годину, а потім розділіть на 50 кульок.
  3. Кожен кульку тіста розкачати в кружок і покласти в нього начинку. Защипати зверху і змастити поверхню яйцем, що залишилося.
  4. Випікати в духовці при температурі 190 ° С близько 20 хвилин – поки тісто не підрум'яниться. Готові пиріжки перекласти на тарілку і накрити чистим рушником.

Дріжджове тісто без яєць

Пиріг з дріжджового тіста

Час приготування:

  • 3 години

Для опари:

  • 1/4 склянки теплої води
  • 1 ст.л. цукру
  • 2 ст.л. борошна
  • 12 г свіжих дріжджів

Для тіста:

  • 500 г борошна
  • 150 мл кефіру
  • 100 мл молока
  • 100 мл олії
  • 1/2 ч.л. солі
  • 3 ст.л. цукру
  • Ваніль

Спосіб приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти для опари і почекати, поки суміш не спіниться.
  2. Завантажити продукти для тіста в чашу міксера, додати опару, місити 10 хвилин. Має вийти пластичне, практично не липнуче до рук тісто.
  3. Перекласти тісто в миску, накрити і поставити в тепло. Двічі прим'яти в процесі підйому.
  4. Розділити на 20-25 шматочків.
  5. Додати начинку і сформувати пиріжки. Пекти при 180 ºС до зарум'янювання (хвилин 25-30).

Дріжджове тісто для біляшів

Біляші з фаршем, рецепт на дріжджах

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 375 мл молока 2,5%
  • 1 пачка сухих дріжджів
  • 650 г борошна
  • 50-70 г вершкового масла
  • 1 ч.л. солі
  • 1 ч.л. цукру

Спосіб приготування:

  1. Для приготування тіста у великій мисці розвести сухі дріжджі в теплому молоці разом з цукром. Додати трохи борошна і перемішати – опара повинна вийти консистенції сметани. Накрити миску рушником і поставити опару в тепле місце підходити (можна поставити опару в духовку на найнижчу температуру).
  2. Коли опара збільшиться в об'ємі і почне пузиритися, додати в неї розтоплене вершкове масло і сіль. Всипати просіяне борошно і замісити м'яке еластичне тісто. Знову накрити миску рушником і поставити в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в об'ємі вдвічі.
  3. Тісто, що підійшло, ще раз вимісити і розділити на невеликі шматочки розміром трохи більше волоського горіха. На присипаній борошном поверхні розкачати кілька кульок в коржі товщиною приблизно 3 мм.
  4. На середину кожного коржика викласти фарш. Підняти краї коржа і защипати, залишаючи отвір нагорі, як у ватрушки.
  5. Розігріти сковороду з маслом і викласти біляші отвором вниз. Обсмажити до золотистого кольору, перевернути і підрум'янити з іншого боку.

Дріжджове тісто для пиріжків на молоці

Пиріжки на молоці

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 200 мл теплого молока
  • 50 г вершкового масла або маргарину
  • 3 ст.л. цукру
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сухих дріжджів
  • 10 г ванільного цукру
  • 1 ст. л. олії
  • 1/4 ч.л. солі
  • 3 склянки борошна

Спосіб приготування:

  1. У теплому молоці ретельно розчинити дріжджі, додати чайну ложку цукру і столову ложку борошна. Перемішати і поставити опару в тепло до появи бульбашок, приблизно на 15 хвилин.
  2. У мисці злегка розтерти розтоплене вершкове масло або маргарин, яйце, цукор, ванільний цукор, олію і сіль, перелити цю суміш в опару, перемішати.
  3. Всипати склянку просіяного борошна, змішати, потім, підсипаючи решту просіяного борошна, замісити м'яке тісто.
  4. Накрити, прибрати в тепло до підйому в два рази, приблизно на 1-1 1/2 години.
  5. Духовку розігріти до 180 ° С, деко застелити промасленим пергаментом.
  6. Тісто, що підійшло, перекласти на змащений олією стіл, поділити його на вісім кульок.
  7. Розплющити в коржі, покласти в центр начинку защипати в краю. Змастити пиріжки збитим яйцем, відразу поставити в духовку.
  8. Випікати до золотистого кольору, близько 25-30 хвилин. Перекласти готові пиріжки на тарілку і накрити рушником.

Дріжджове тісто на пиріжки на сковороді

Смажені пиріжки з капустою

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 400 г пшеничного борошна
  • 250 г кефіру
  • 1 яєчний жовток
  • 2 ст.л. олії
  • 1 ст.л. цукру
  • Дрібка солі
  • 1/3 ч.л. соди

Спосіб приготування:

  1. Підігріти кефір до 36 ºС. Додати цукор, сіль і жовток курячого яйця, ретельно перемішати.
  2. Влити олію і ще раз перемішати.
  3. Додати просіяне з содою борошно і замісити м'яке тісто. Накрити його плівкою на 15 хвилин.
  4. Готове тісто розділити на 10 частин, розкачати і покласти в центр начинку. Защипати краї.
  5. Розігріти сковороду з олією і обсмажити пиріжки з двох сторін до золотистого кольору.

Дріжджове тісто для булочок

Дріжджові булочки

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 420 г борошна
  • 30 г цукру
  • 200 мл молока
  • 30 г вершкового масла
  • 15 г свіжих або 5 г сухих дріжджів
  • 1 яйце
  • 1/2 ч. л. солі

Спосіб приготування:

  1. Приготувати опару. Для цього в миску налити половину теплого молока. Додати розкришені дріжджі, чайну ложку цукру і столову ложку борошна. Перемішати.
  2. Поставити опару в тепло на 15 хвилин, щоб дріжджі активізувалися і з'явилася піна.
  3. У великій мисці з'єднати залишився тепле молоко, м'яке вершкове масло, цукор, що залишився, сіль і яйце. Перемішати інгредієнти віночком, додати опару і ще раз перемішати.
  4. Поступово всипаючи борошно, замісити тісто. Накрити рушником і поставити підходити в тепло на годину.
  5. Перекласти тісто на присипаний борошном стіл і обминути. Розділити на вісім частин.
  6. За бажанням додати начинку. Перекласти на деко, змастити яйцем або молоком і дати постояти 15-20 хвилин.
  7. Випікати при 180 ° С до золотистого кольору.

Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити дріжджове тісто для піци . "Сьогодні" також ділилися рецептом пишного бісквіта .