Як приготувати багату кутю на Різдво

7 січня 2020, 06:40
Рецепт куті з вершками і коньяком

На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окісти.

Дивіться відео, як святкують Різдво в Європі:

Реклама

Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер в неї можна додавати масло, молоко і вершки. В давнину вважалося, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим кращим буде врожай і добробут у сім'ї.

Читайте також:

Реклама

Багата кутя з вершками і коньяком

Час приготування:

  • 3 години

Калорійність:

Реклама
  • 232 ккал

Інгредієнти:

  • Крупа пшенична – 200 г
  • Вершки – 125 г
  • Мак – 125 г
  • Горіхи очищені – 50 г
  • Родзинки – 50 г
  • Коньяк – 1-2 ст.л.
  • Ваніль
  • Цукор
  • Мед

Спосіб приготування:

  1. Родзинки промийте і замочіть в коньяку.
  2. Перебрану і промиту крупу зварити до м'якості протягом двох годин, відцідити, охолодіть.
  3. Мак залийте окропом і прогрійте до м'якості. Процідіть через густе сито, обсушити, пропустіть через м'ясорубку.
  4. Перемішайте мак з пшеницею. Додайте подрібнені горіхи, родзинки разом з коньяком, вершки, ванілін, цукор і мед за смаком. Перемішайте.

Корисна порада

Вершки можна замінити молоком, а також заправити ще гарячу пшеницю шматочком вершкового масла.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати яблучний рулет на Різдво з горіхами і корицею.