Як правильно тушкувати капусту: 5 рецептів

10 березня 2021, 17:58
Кращі рецепти тушкованої капусти з фото

Тушкована капуста квашена

Тушкована капуста – гордість української, і не тільки, кухні. Ця страва чудово поєднується з м'ясом і грибами. Вона прекрасна в варениках і дріжджових пиріжках. Та й просто так – вона смачна. У цій добірці – знайдете 5 рецептів тушкованої капусти, а також дізнаєтеся тонкощі її приготування.

А щоби підібрати вдалі подарунки своїм близьким, скористайтеся нашим березневим календарем свят .

Реклама

Як тушкувати капусту з м'ясом

Час приготування:

Реклама
  • 2 години

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти
  • 400 г свинини
  • 2 цибулини
  • 1 морква
  • 1-2 ст. л. томатної пасти
  • Сіль, цукор і чорний перець – за смаком
  • Лаврове листя – 1-2 шт.
  • 0,5 ч. л. насіння коріандру
  • 4 ст. л. соняшникової олії

Спосіб приготування:

  1. Свинину нарізати кубиками, капусту нашаткувати, цибулю і моркву довільно подрібнити.
  2. Обсмажити свинину на олії. Додати цибулю і моркву, готувати до м'якості. Приправити до смаку.
  3. Нашатковану капусту посипати сіллю (2-3 щіпки), пом'яти руками, щоб вона дала сік.
  4. Відправити в сковороду, перемішати і готувати 8-10 хвилин на середньому вогні. Капуста має осісти, стати прозорою або приємного рожевого відтінку.
  5. Зменшити вогонь, щільно накрити кришкою і томити приблизно 30-40 хвилин. Щоб нічого не підгоріло, не забувайте помішувати ложкою або лопаткою.
  6. Томатну пасту розвести у воді (достатньо 100 мл), додати до капусти разом з коріандром і лавровим листям. Приправити до смаку.
  7. Перемішати і тушкувати ще 8-10 хвилин. Готову страва зняти з вогню та одразу прибрати лаврове листя.
  8. Подавати тушковану капусту гарячою.

Як тушкувати капусту із сосисками: рецепт польського бігосу

Реклама

Час приготування:

  • 3 години

Інгредієнти:

  • 1 кг квашеної капусти
  • 500 г свіжої капусти
  • 300-400 г цибулі
  • 20 г часнику
  • 500 г нежирної свинини
  • 100-300 г сала
  • 300-800 г копчених ковбасок
  • 60 г томатної пасти
  • 1 ч. л. чорного перцю
  • 1 ч. л. духм'яного перцю
  • 1 ч. л. кмину
  • 1 ч. л. коріандру
  • 4-5 шт. лаврового листя
  • вода
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. Квашену капусту потрібно спробувати на кислоту і, якщо капуста надто кисла, злегка промити питною водою.
  2. Після цього покласти її в каструлю, залити водою, щоб рідина злегка покрила капусту, закрити кришку і тушкувати спочатку на середньому, потім на повільному вогні 40-50 хвилин, періодично помішуючи і перевіряючи рівень води.
  3. Свіжу капусту нашаткувати тонкою соломкою.
  4. М'ясо і ковбаси нарізати на невеликі шматки, а сало – трохи дрібніші, щоб його було легше витопити.
  5. Цибулю і часник порубати в дрібну крихту.
  6. Підготовку м'яса почати з витоплювання із сала жиру на сковороді, оскільки готуватимемо саме на ньому. Коли жиру буде досить (він покриває дно), додати цибулю і обсмажити його до золотистого кольору, покласти часник, а через хвилину – свіже м'ясо.
  7. Коли м'ясо придбає рум'яний або сірий колір з усіх боків, додати ковбасу і томатну пасту, після чого всю масу обсмажити ще 5 хвилин.
  8. Коли квашена капуста стане м'якою, в неї додати свіжу капусту, обсмажене м'ясо з цибулею, подрібнені прянощі, трохи води і сіль за смаком.
  9. Перемішати, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні мінімум півтори-дві години, поки вода не випарується.
  10. В ідеалі бігос готується цілий день, але тоді треба стежити, щоб уся вода не випаровувалася, і щоразу додавати її. Коли рідина випарується, все готово.

Як тушкувати капусту з грибами

Тушена капуста з грибами

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 1/2 середнього качана капусти
  • 1 середня морква
  • 1 середня цибулина
  • 1 середній солодкий перець
  • Сіль, цукор за смаком
  • прованські спеції
  • 1 ст. л. оцту
  • Соняшникова олія
  • 2 ч. л. томатної пасти
  • Перець-горошок
  • Лаврове листя
  • 500 г свіжих печериць

Спосіб приготування:

  1. Капусту нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці.
  2. Цибулю нарізати кубиками, перець – соломкою
  3. Усе перемішати, посолити за смаком, додати трохи цукру, прованські трави і оцет.
  4. Перемішати руками, трохи віджимаючи, злегка полити олією.
  5. Тушкувати на невеликому вогні під кришкою на олії, періодично помішуючи, упродовж 20 хвилин.
  6. Нарізати гриби і обсмажити на олії до золотистого кольору.
  7. Додати гриби до капусти, додати томатну пасту, перемішати.
  8. Додати лаврове листя, запашний перець. За бажанням ще раз посолити.
  9. Накрити кришкою і тушкувати ще 5 хвилин.

Як тушкувати капусту з фаршем

Тушкована капуста з фаршем

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 200 г білокачанної капусти
  • 200 г м'ясного фаршу
  • 2 солодких перцю
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 200 мл води
  • 3-4 ст. л. олії
  • 1 пучок кропу
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. Овочі очистити і добре промити.
  2. У каструлі розігріти олію і обсмажити дрібно нашатковану цибулю з фаршем.
  3. Додати нашатковану моркву і нарізану соломкою перець, обсмажувати ще 2-3 хвилини.
  4. Додати нашатковану капусту і склянку води. Посолити за смаком.
  5. Прикрити кришкою, готувати 20 хвилин на повільному вогні.

Як тушкувати капусту з картоплею без м'яса

Час приготування:

  • 1 година 20 хвилин

Інгредієнти:

  • 4 картоплини
  • 1/2 капустини
  • 3 зубчики часнику
  • 1,5 ст. л. вершкового масла
  • 2 ст. л. олії
  • 1 пучок зелені
  • Сіль перець
  • 1 морква
  • Мелений червоний перець – за смаком
  • 1/2 ст. л.
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 2 помідори
  • 4 ст. л. томатної пасти

Спосіб приготування:

  1. Картоплю нарізати кубиками. Кинути на сковороду з невеликою кількістю розігрітого соняшникової олії, трохи присолити і поперчити чорним перцем, обсмажити до рум'яності (але не до готовності). Перекласти картоплю на тарілку.
  2. У цю ж сковороду (якщо потрібно, додати соняшникової олії) покласти порізану цибулю, як стане прозорою, додати цукру, через 2 хвилини кинути порізану морквину. Туди ж покласти томатну пасту і порізані помідори, урятовані від шкірки, все пережарити.
  3. Нашаткувати капусту, кинути на сковороду, перемішати. Коли капуста стане м'якою, додати картоплю, закрити кришкою і зробити великий вогонь. На цьому етапі необхідно постійно помішувати, щоб не підгоріло.
  4. Коли капуста буде готова, посолити, поперчити. Перемішати і додати дрібно порубаний часник і порізану зелень. Тримати ще 3-5 хвилин на вогні, потім зняти і додати вершкового масла, накрити і дати постояти 5-10 хвилин під кришкою.
  5. Перемішати і викласти в глибокі миски. Посипати дрібно нарубаною зеленню кропу.

У якому посуді тушкувати капусту

Посуд варто брати товстостінний, тоді нагрів буде рівномірним і тривалим. Підійдуть чавунна сковорода, качатниця, казан, чавунна або керамічна сковорода-гриль, каструля з товстим дном і антипригарним покриттям.

Для приготування капусти в духовці знадобиться чавунна жаровня, спеціальний керамічний або скляний посуд (жаростійкий). Замість кришки ємність можна накрити фольгою.

Тут дізнаєтеся, на якій олії смажити корисніше.