День устриці 2019: як готувати, подавати і їсти морський делікатес

5 серпня 2019, 14:20
Національний День устриці відзначають 5 серпня в США

Устриці – це популярні і улюблені в середовищі гурманів молюски з характерним морським запахом і незрівнянним смаком, який складно з чимось сплутати.

Дивіться відео, як правильно вибирати морепродукти:

Реклама

 Ми розповімо, як їсти устриці за етикетом, чим вони корисні і за рахунок чого набули популярності в багатьох кухнях світу.

Користь устриць для здоров'я

Реклама

Завдяки своєму багатому складу устриці дуже корисні для організму людини, благотворно впливаючи на її імунну систему. В їх м'ясі у великій кількості містяться білки, жири, глікогені вуглеводи, амінокислоти і насичені жирні кислоти, йод, калій, кальцій, цинк, фосфор, залізо, мідь, а ще вітаміни групи В та ін. Добовий запас мінералів для людини досягається вживанням всього шести молюсків.

Але головне достоїнство устриць, за яке вони особливо цінуються, полягає в тому, що цей делікатес є сильним природним афродизіаком і здатний багаторазово посилювати сексуальне бажання. Ще кілька століть тому відомий ловелас і підкорювач жіночих сердець Джакомо Казанова, знаючи чудодійний секрет цих молюсків, включив устриці до свого меню.

Реклама

Читайте також:

У наш час устриці може спробувати будь-який бажаючий, достатньо відвідати ресторан або ж приготувати молюски в домашніх умовах. Але також для трапези важливо знати і іншу інформацію щодо устриць, про яку ми вам розповімо

Устриці: коли можна їсти молюски

Є рекомендація вживати устриці лише в ті місяці, в назві яких є буква "Р", приблизно, як і з протягом, коли його потрібно боятися. Тобто включно з вересня по березень устриці можуть бути присутніми у вашому меню. Пояснюється це просто: в інші теплі місяці року у них настає період розмноження, що погано позначається на якості і смаку молюсків.

Як правильно вибирати устриці

Вибираючи устриці, зверніть увагу на те, щоб раковина була щільно закрита, а сам молюск був важким і при струшуванні не видавав дивних звуків. У ресторані вам повинні подати закриті охолоджені молюски або ж розкрити їх прямо при вас – це свідчить про свіжість устриць

Як відкривати раковину устриці

В Одесі також варто замовити мідії або устриці

Щоб відкрити устрицю, в ідеалі вам буде потрібно спеціальне пристосування. Рекомендується для цього мати кольчужну рукавичку, щоб не пошкодити нігті об гостру раковину. Однак можна обійтися і без неї. А ось короткий ніж з широким лезом вам обов'язково стане в нагоді.

Лівою рукою в рукавичці візьміть устрицю плоскою стулкою вгору. Лезом ножа поверніть в місці кріплення стулок до клацання. А потім акуратно заведіть ніж всередину раковини і підріжте м'яз молюска, який з'єднує її стулки. Не повертаючи, відкрийте стулки молюска. Можливі осколки черепашки видаліть ножем, але не мийте устрицю.

Как есть устрицы

Вишукані Діви – устриці

Далі можна їсти устрицю. Для цього тризубчатою виделкою підчепіть м'ясо молюска, полийте його лимонним соком або ж умочіть в соус на вибір і кладіть у рот.

Як їсти устриці: жувати чи ні? Знаючі гурмани рекомендують ковтати молюск цілими, не пережовуючи. Які на смак устриці? Цей щільний шматочок м'яса, приємно пахне морем і йодом, має яскраво виражений смак морепродукту. А щоб ще краще відчути смак молюска, його рекомендується подавати під біле вино або міцніші напої. До речі, їсти устриці можна не тільки в сирому вигляді, але також по-різному їх готувати і робити різноманітні страви: запікати, відварювати, смажити, тушкувати, маринувати і т.д.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що устриці входять до списку найсильніших афродизіаків. Ми також розповідали, як приготувати мідії.