Як не отруїтися суші: головні правила вживання

20 грудня 2017, 15:09
Огірки замість авокадо, несвіжа риба і підфарбований імбир – такі суші можуть стати квитком в інфекційну лікарню

Як не отруїтися суші Фото: jcstudio / Freepik

Суші або не суші? Класична японська рецептура чи дешева підробка під заморську кухню? Чим же годують українців? Слово – японцеві.

"Це дуже, дуже далеко від традиційної японської кухні", – коментує Йоші Фудживара.

Реклама

Суші, роли, сашимі – спробувати японські страви в Україна легше, ніж котлету по-київськи або борщ. Заморські делікатеси продають на кожному розі. Але чи можна це насправді назвати традиційними японськими стравами?

Відповіді на ці питання можна отримати у корінного японця і шеф-кухаря Йоші Фуджівари. Знімальна команда "Ранку з Україною" принесла йому на перевірку кілька видів суші. Один набір ролів "Філадельфія" журналісти купили в популярному кафе за 120 гривень. Другий придбали в два рази дешевше в звичайному супермаркеті.

"Я дуже прошу – не змушуйте мене це пробувати. Мені по-справжньому страшно, – такими були перші слова Йоші, коли він відкрив коробку з магазинними суші. – Ці роли тверді на дотик. Рис дуже жорсткий, кошмар!"

Реклама

Японський шеф пояснив, що ні за зовнішнім виглядом, ні за компонентами страва не схоже на те, що їдять у нього на батьківщині. Не сподобалися кухарю і апетитні на перший погляд роли з ресторану. Він заявив, що їх нарізали брудним ножем із залишками ікри летючої риби.

Ще один факт: навіть роли американського походження у нас примудряються готувати на український манер. Наприклад, замінюють вершковий сир "Філадельфія" майонезом. Але це не головна помилка. При перевірці в лабораторії виявилося, що в стравах японської кухні можна знайти цілий букет інфекційних захворювань. Це пов'язано з тим, що при приготуванні суші холодну рибу часто змішують з ще теплим рисом, що провокує зростання кількості небезпечних бактерій.

Крім цього, професіонали в черговий раз нагадують: якісні роли не можуть коштувати 50 гривень. Таким чином, зроблені на совість класичні японські суші обійдуться вам в 250-300 гривень за невелику порцію.

Реклама

Нагадаємо, раніше відвідувачі київського супермаркету помітили мишу, яка їла роли на вітрині.