Надлишок солі в раціоні порушує мікрофлору кишечника – вчені

21 листопада 2017, 09:14
Медики розкрили складний ланцюжок впливу споживання кухонної солі на ризик гіпертонії і розсіяного склерозу

Сіль небезпечна гіпертонією. Фото: pixabay.com

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендують не перевищувати добову норму солі в п'ять грамів. Якщо споживання солі перевершує рекомендований показник хоча б в два рази, людина може зіткнутися з неприємними для здоров'я наслідками. Надлишок солі в раціоні змінює мікрофлору кишечника. Підсумок – гіпертонія, посилення перебігу аутоімунних захворювань, включаючи розсіяний склероз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама


Цей висновок міжнародна група вчених (з США, Бельгії та Німеччини) зробила після проведення лабораторних експериментів. Піддослідні протягом декількох тижнів дотримувалися режиму харчування з нормальним рівнем солі, далі в їх раціон додали продукти з високим її вмістом (кількість кілька разів перевищувало рекомендації ВООЗ). Саме остання модель харчування приводила до смерті лактобактерій (Lactobacillus murinus). Паралельно у піддослідних підвищувався тиск і кількість імунних клітин Th17, що пов'язуються з гіпертонією і аутоімунні захворювання.

Також було проведено дослідження за участю 12 дорослих чоловіків, які протягом чотирнадцяти днів щодня споживали по 6 зайвих грамів солі. В результаті до кінця дослідження у них були зафіксовані ті ж зміни, які відзначалися в лабораторному експерименті.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, як знизити шкоду солоних продуктів.