Інжир, він же смоковниця, він же фіга – смачний і корисний плід жовтого, зеленого та навіть фіолетового кольору. У його головний сезон – серпень і пізня осінь – ми їмо його свіжим. Взимку й навесні – в сушеному вигляді. І так, цей "східний красень" неймовірно корисний. А от як саме він підтримує наш організм і як вибрати найкращий – розповість дієтолог Альона Чернікова.
З чим краще поєднувати інжир
- Інжир корисний у будь-якому вигляді: свіжому, сушеному, в'яленому та запеченому. З плодів інжиру варять варення, джем, з ним готують м'ясо, салати, навіть роблять вино
- У деяких країнах його запікають з м'ясом і горіхами
- Інжир чудово доповнює насичені сири й прошуто, хамон
- Сушений інжир їдять так само, як родзинки або інші сухофрукти. Щоб він став соковитіщим і м'якішим, його можна попередньо замочити у воді або фруктовому соку
- Змішавши подрібнений у блендері інжир з бальзамічним оцтом і оливковою олією, у вас буде корисна та смачна заправка для салату
- Але для того, щоб отримати від інжиру максимум задоволення, важливо вибрати правильну ягоду. Отже:
Як вибрати інжир
- Ягода не має бути занадто м'якою або занадто твердою
- Вона має натискуватися, але не перетворюватися на кашу
- У холодильнику інжир зберігається не довше трьох діб, потім він втрачає свій смак і користь
І тепер про користь ягоди.
Чим корисний інжир
Свіжі плоди інжиру, зі своєю низькою калорійністю, добре вгамовують голод і надовго дарують відчуття ситості, тому це хороший спосіб боротьби із зайвою вагою.
- Свіжий інжир містить 49 ккал на 100 г продукту, а сушений – 257 ккал на 100 г
- Інжир багатий клітковиною, вітамінами та мікроелементами
- У ньому є вітаміни групи В, А, С, К, Е і бета-каротин, а також калій, кальцій, магній, фосфор і залізо. Прекрасна підтримка міцного імунітету
- Інжир нормалізує діяльність щитоподібної залози
- Корисний для нервової та серцево-судинної систем, бо розріджує кров
- Знижує рівень холестерину
- Це чуловий зарознижувальний засіб
- Інжир є прекрасним у боротьбі з анемією
Кому інжир не можна
- Навіть найкорисніший продукт слід вживати обережно. Інжир можна їсти не більше 4-5 штук на день, щоб не виникло проблем зі шлунком і кишечником
- Більше інжиру – можливі розлади ШКТ
- Також важливо пам'ятати про помірність людям, які страждають на гастрит і цукровий діабет
- Не можна інжир людям з виразкою шлунка, захворюваннями нирок, запальними процесами в кишечнику, подагрою
А що із сушеним інжиром?
Тут дуже важливо пам'ятати, кількість цукру у сухофруктах збільшується в рази. А саме – до 70%. Враховуйте це, якщо у вас є діабет і зайва вага. Оптимальна кількість сушеного інжиру для здорових людей – це 2-3 шт на день.
Тут дізнаєтеся рецепт салату зі свіжого інжиру з руколою і прошуто.