Чим корисні волоські горіхи і як їх правильно їсти

29 серпня 2021, 08:00
Буквально 8-10 волоських горішків здатні вгамувати голод людини, але цей продукт досить калорійний. А ще горіхи – алергени, тому дітям їх краще не їсти

Волоські горіхи дуже корисні, але їх не слід їсти занадто багато

Клітковину, вітаміни і мінерали, корисні жири , Омега-3 кислоти і ще безліч важливих для здоров'я мікроелементів міститься у волоських горіхах. Чому потрібно їсти волоські горіхи, скільки горіхів варто їсти в день, як їх правильно вживати і кому взагалі не варто їсти волоські горіхи – розповіла психолог, дієтолог, консультант по здоровому харчуванню Ксенія Рен.

Ксенія Рен / Фото: пресслужба

Реклама

Чим корисні волоські горіхи для здоров'я

Волоські горіхи містять безліч вітамінів: B2 і B12, A, D C, E, K, ненасичені жирні кислоти омега 3 і омега 6, – а значить, це і чисті судини, і прекрасна якість шкіри. Також горіхи містять фосфор, марганець, йод, калій, магній, селен, кобальт і багато інших корисних речовин і макроелементи.

Волоські горіхи багаті антиоксидантами

Волоські горіхи калорійні, в них багато білка, тому вони є незамінним інгредієнтом вегетаріанського і веганского раціону. Масло ж волоських горіхів має регенеруючі, протизапальні, бактерицидні властивості, зміцнює імунітет і збільшує ресурси організму для боротьби з хворобами.

Реклама

Читайте також:

Волоські горіхи рекомендують вживати в їжу не тільки для підтримки імунітету в цілому і насичення організму корисними речовинами а ще при виснаженні, для захисту від радіації, поліпшення пам'яті, зняття нервової напруги. Однак волоський горіх – продукт алергенний і підходить далеко не всім.

Калорійність волоських горіхів і як їх правильно їсти

Горіхи дуже поживний продукт: буквально 8-10 горішків здатні вгамувати голод людини, але не потрібно забувати, що в них міститься багато жирів. Не потрібно зловживати горіхами, так як вони відносяться до алергенних продуктів, особливо обережно слід давати горіхи дітям.

Реклама

Волоські горіхи збережуть серце, мозок і допоможуть продовжити життя

А зовсім малюкам краще поки не давати горіхів. Щодня можна з'їдати приблизно 30-40 грам волоських горіхів. Багато хто відмовляється від горіхів через острах погладшати: але якщо ними не об'їдатися, то зайві кілограми вам не загрожують. Тим більше, що через високу поживністю горіхів насичення відбувається швидше. Тому горіхи, навпаки, хороший перекус і альтернатива печенню або тістечкам для тих, хто стежить за фігурою

Кому не варто їсти волоські горіхи

Як уже сказано, горіхи можуть викликати алергію, тому дітям молодшого віку і алергікам від них краще утриматися. Протипоказані волоські горіхи і при нейродермітах і інших шкірних захворюваннях, оскільки можуть посилити реакцію на шкірі; гострих захворюваннях органів травлення. Вживати в їжу слід тільки свіжі горіхи бо в запліснявілих міститься грибок.

Читайте також:

Волоські горіхи найчастіше їдять самі по собі в якості перекусу, але їх можна додавати в салати, пасти, сухі сніданки, супи і випічку. Вони також використовуються для приготування масла волоського горіха, яке є основою багатьох салатних заправок.

Що готують з волоських горіхів

Волоськи горіхи додають в салати і закуски – овочеві та м'ясні, холодні і гарячі. Вони складають основу багатьох соусів – наприклад, грузинських сациві і баже. З волоських горіхів роблять різні заготовки: наприклад, варення і настоянки. Вони знаходять застосування навіть в супах. А десерти і випічка з волоськими горіхами – це взагалі окрема тема.

Пиріг з горіховою начинкою

Рецепт горіхового пирога на Спас

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

Для тесту:

  • 200 г борошна
  • 1 ст.л. цукру
  • сіль
  • 100 г масла
  • 1 жовток
  • 3 ст.л. сметани

Для начинки:

  • 500 г волоських горіхів горіхів
  • 300 г цукру
  • 2 яйця
  • Сік і цедра 1 лимона
  • 3 ст.л. сметани

Спосіб приготування:

  1. Насипати в миску просіяне борошно і сіль. Додати нарізане кубиками вершкове масло і розтерти пальцями в крихту.
  2. Додати всі інші інгредієнти, замісити тісто і поставити його в холодильник на півгодини. Розкачати, викласти в форму і сформувати бортики.
  3. Очищені волоські горіхи подрібнити в блендері в дрібну крихту. Додати цукор, яйця, лимонний сік, дрібно натерту цедру і сметану. Добре перемішати.
  4. Вилити начинку в підготовлену основу, розрівняти силіконової лопаткою.
  5. Випікати пиріг в розігрітій до 180 градусів духовці, поки начинка і тісто не підрум'яняться.
  6. Перед подачею горіховий тарт остудити.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати сливовий тарт з горіхами .