Гречка чи кіноа: що корисніше для здоров'я

7 листопада 2019, 14:40
Чи можна замінити суперфуд звичайними продуктами

Кіноа з овочами

Модні насіння чіа та годжі або гречка і журавлина? Українці всерйоз захопилися суперфудом . Це їжа, надзвичайно багата вітамінами і мікроелементами. Але дієтологи вважають, що у нас є такі ж корисні продукти, але за доступними цінами.

Кіноа з овочами

Реклама

Киянка Ганна додає до свого сніданку насіння чіа. Цей суперфуд вживає понад рік. Вважає, що для молодості шкіри і гарного травлення краще не знайти.

Читайте також:

"Колись у мене була проблемна шкіра, і мій дерматолог порекомендував мені вживати в їжу більше омега-3. У мене немає можливості щодня їсти рибу, і я прийшла до такого суперфуду, як насіння чіа", – говорить Анна Воєводіна, мешканка Києва.

Реклама

Наші журналісти теж вирушили за суперфудами. А заодно і придбали традиційні продукти. Ціни на модну користь в рази вища: 250 г крупи кіноа коштує 75 грн, тоді як кілограм гречки – 32 грн. За 250 г насіння чіа віддали 65 грн, а за зернятка українського льону – 19 грн. Молодильні ягоди годжі коштують 105 грн за 100 г, а журавлину можна придбати лише за 8 грн.

Ягоди годжі може замінити журавлина

То ж чи можуть традиційні продукти замінити заморські суперфуди? З цим питанням прямуємо до дієтолога Євгенії Крилової.

Реклама

"За складом що гречка, що кіноа – однакові. Це джерело складних вуглеводів, це джерело білка, який містить вітаміни групи В. Різниця тільки в ціні. Майже в 10 разів. Ягоди годжі і журавлина розрізняються лише за смаком", – вважає фахівець з харчування.

"Якщо порівнювати насіння льону і насіння чіа, я б сказала, що корисніше суперфуд. Чіа багатше білком, в них більше кальцію і магнію. Крім цього, вони краще засвоюються", – говорить Євгенія Крилова.

У Чіа багато білка

Євгенія радить мати в раціоні різноманітні продукти: як звичні українські, так і популярні імпортні. А ще не забувати про сезонну користь.

В українських овочах і фруктах – справжня вітамінна бомба, кажуть імунологи. Саме в моркві або гарбузі великий вміст вітаміну А , а в солодкому перці вітаміну С не менше, ніж в цитрусових.


Рецепт гарбуза, фаршированого кіноа і сухофруктами

Фарширований гарбуз з кіноа та сухофруктами

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • Круглий гарбуз вагою 1.5 кг
  • 120 г кіноа (можна замінити рисом або булгуром)
  • 2 моркви
  • 100 г родзинок
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • Кілька гілочок коріандру
  • 2 ст. л. оливкової олії

Спосіб приготування:

  1. Відварити кіноа в киплячій підсоленій воді, дотримуючись часу, вказаному на упаковці.
  2. Замочити родзинки в гарячій воді. Коли він розбухне, злити зайву воду.
  3. Очистити цибулю, моркву і часник. Цибулю і часник дрібно нарізати. Морква нарізати середніми кубиками. Коріандр дрібно нарубати.
  4. З гарбуза зрізати верхню частину і акуратно видалити ложкою насіння. У нагрітій з оливковою олією сковороді обсмажити цибулю і часник. Потім додати моркву, посолити, поперчити і готувати близько 10 хвилин. Зняти сковороду з плити, додати кіноа, родзинки і коріандр. Перемішати.
  5. Нафарширувати приготовленої начинкою гарбуз, накрити верхньою частиною і запікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці 40 хвилин.

Нагадаємо, раніше ми писали, чим корисний чай матчу.