Кіноа з овочами
Модні насіння чіа та годжі або гречка і журавлина? Українці всерйоз захопилися суперфудом . Це їжа, надзвичайно багата вітамінами і мікроелементами. Але дієтологи вважають, що у нас є такі ж корисні продукти, але за доступними цінами.
Киянка Ганна додає до свого сніданку насіння чіа. Цей суперфуд вживає понад рік. Вважає, що для молодості шкіри і гарного травлення краще не знайти.
"Колись у мене була проблемна шкіра, і мій дерматолог порекомендував мені вживати в їжу більше омега-3. У мене немає можливості щодня їсти рибу, і я прийшла до такого суперфуду, як насіння чіа", – говорить Анна Воєводіна, мешканка Києва.
Наші журналісти теж вирушили за суперфудами. А заодно і придбали традиційні продукти. Ціни на модну користь в рази вища: 250 г крупи кіноа коштує 75 грн, тоді як кілограм гречки – 32 грн. За 250 г насіння чіа віддали 65 грн, а за зернятка українського льону – 19 грн. Молодильні ягоди годжі коштують 105 грн за 100 г, а журавлину можна придбати лише за 8 грн.
То ж чи можуть традиційні продукти замінити заморські суперфуди? З цим питанням прямуємо до дієтолога Євгенії Крилової.
"За складом що гречка, що кіноа – однакові. Це джерело складних вуглеводів, це джерело білка, який містить вітаміни групи В. Різниця тільки в ціні. Майже в 10 разів. Ягоди годжі і журавлина розрізняються лише за смаком", – вважає фахівець з харчування.
"Якщо порівнювати насіння льону і насіння чіа, я б сказала, що корисніше суперфуд. Чіа багатше білком, в них більше кальцію і магнію. Крім цього, вони краще засвоюються", – говорить Євгенія Крилова.
Євгенія радить мати в раціоні різноманітні продукти: як звичні українські, так і популярні імпортні. А ще не забувати про сезонну користь.
В українських овочах і фруктах – справжня вітамінна бомба, кажуть імунологи. Саме в моркві або гарбузі великий вміст вітаміну А , а в солодкому перці вітаміну С не менше, ніж в цитрусових.
Рецепт гарбуза, фаршированого кіноа і сухофруктами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- Круглий гарбуз вагою 1.5 кг
- 120 г кіноа (можна замінити рисом або булгуром)
- 2 моркви
- 100 г родзинок
- 2 цибулини
- 2 зубчики часнику
- Кілька гілочок коріандру
- 2 ст. л. оливкової олії
Спосіб приготування:
- Відварити кіноа в киплячій підсоленій воді, дотримуючись часу, вказаному на упаковці.
- Замочити родзинки в гарячій воді. Коли він розбухне, злити зайву воду.
- Очистити цибулю, моркву і часник. Цибулю і часник дрібно нарізати. Морква нарізати середніми кубиками. Коріандр дрібно нарубати.
- З гарбуза зрізати верхню частину і акуратно видалити ложкою насіння. У нагрітій з оливковою олією сковороді обсмажити цибулю і часник. Потім додати моркву, посолити, поперчити і готувати близько 10 хвилин. Зняти сковороду з плити, додати кіноа, родзинки і коріандр. Перемішати.
- Нафарширувати приготовленої начинкою гарбуз, накрити верхньою частиною і запікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці 40 хвилин.
Нагадаємо, раніше ми писали, чим корисний чай матчу.