Гастрит: чому він загострюється навесні

8 квітня 2020, 15:29
Які продукти допоможуть знизити ризик запалення шлунка

Гастрит часто загострюється навесні

Багато хто помічав, що у весняний період загострюється багато хронічних захворювань, особливо хвороби шлунково-кишкового тракту. Найчастіше на весну реагує шлунок: виникають болі, відчуття постійного голоду, посилюються печія, метеоризм. Детальніше про те, чому так часто навесні загострюється гастрит (запалення слизової оболонки шлунку), розповість гастроентеролог, експерт з правильного харчування Ірина Казимир.

Гастрит загострюється з різних причин. Це і збільшення тривалості світлового дня, і коливання атмосферного тиску, і зміна багатьох природних ритмів. Всі ці чинники впливають на рівень вироблення гормонів мелатоніну, серотоніну, дофаміну (і багатьох інших) в організмі. Через це слизова оболонка шлунка весною стає більш ніжною, вразливою, легше запалюється.

Реклама

Гастрит часто загострюється навесні

Генетика. Вирішальне значення має генетична схильність. Якщо гастрит був у найближчих родичів, то для уникнення загострень вам слід докласти чималих зусиль. Це стосується фізичних навантажень, як у бік їхнього зменшення, так і навпаки (це розумно визначати в індивідуальному порядку). У будь-якому разі потрібен достатній повноцінний нічний сон, іноді навіть корисно поспати вдень. Важливо також не нервувати, уникати стресових ситуацій.

Брак вітамінів. Певне значення має відносний дефіцит вітамінів, збільшення потреби в них навесні. Хоча сучасне харчування масового виробництва збагачене вітамінами і забезпечує більш ніж достатнє надходження їх в організм, але за наявності гастриту може бути знижено і порушено всмоктування різних компонентів їжі.

Реклама

Як харчуватися, щоб зберегти молодість. Дивіться в нашому сюжеті:

Харчування. Застосовуйте на практиці всі правила здорового харчування. Насамперед харчуватися по змозі в строго певний час, 3-5 разів на день, не переїдати, особливо ближче до нічного сну. Уникати продуктів, які можуть істотно нашкодити шлунку. Це смажене м'ясо, копчена ковбаса, торти, кремові тістечка тощо. Краще харчуватися прісної їжею (свідомо уникати яскравих смакових відчуттів), але з достатньою калорійністю.

Реклама

Дієта. Весна – не найвдаліший час для строгих дієт для зниження маси тіла. У цей час особливо підійдуть бурий рис, манна каша, нежирні кисломолочні вироби, макарони з борошна грубого помелу. Від свіжого хліба краще відмовитися зовсім, його можуть замінити сухарі, галетное печиво. Іноді на користь профілактики гастриту можна трохи перекусити невеликою кількістю легкої їжі (рис, картопля, кисломолочка) навіть у нічний час, розбавивши соляну кислоту всередині, хоча б випивши кілька ковтків води. Можна їсти курячі та перепелині яйця, тільки переконайтеся, що вони добре термічно оброблені.

Читайте також:

М'ясо і риба. Ці продукти можна і потрібно їсти при загостренні гастриту, бо саме протеїнові структури риби і м'яса сприяють загоєнню виразок і ерозій, які можуть виникати в шлунково-кишковому тракті, якщо загострення гастриту далеко зайшло. Уподобайте варені, тушковані, приготовлені на пару рибу і м'ясо.

Напої і фрукти. Якщо дошкуляє гастрит, краще відмовитися від кави і чаю. Пийте просту воду або компот із сухофруктів. А ось більшість овочів і фруктів у весняний період можуть швидше викликати подразнення тонкої слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Мабуть, тільки якісні банани можна вживати в їжу.

Нагадаємо, раніше ми писали про продукти, які допомагають оздоровити легені.