Експерти розповіли, які овочі не варто їсти взимку

7 лютого 2018, 15:35
Вони містять велику кількість нітратів і пестицидів

Експерти стверджують, що взимку без нітратів не може вирости жоден овоч. Це стосується як українських тепличних плодів, так і турецьких та іспанських. Щоб огірки і помідори швидше дозрівали, виробники щедро поливають їх добривами. Звідси і велика кількість нітратів. У цих речовин є улюблені "місця проживання": качан і верхні листки в капусті, серединка в моркви, шкірка і кінчики в огірках і коренеплодах. Тому їх не шкодуйте і відрізайте приблизно по сантиметру з кожного краю. Ще краще – повністю позбавляйтеся від шкірки на овочах. Так продукт стане безпечнішим для вживання. А з зеленню, яка накопичує найбільше нітратів, вихід один: півгодинне замочування в холодній воді.

Однак нітрати – одна з найменших небезпек, які можуть приховувати в собі зимові овочі. Помідори, огірки, болгарський перець і редис часто обробляють дефенілом – це пестицид, який збільшує термін зберігання плодів. Пестициди можна розпізнати на смак або запах. На відміну від нітратів, вони не розчиняються у воді та не вимиваються. Ці речовини досить агресивно впливають на організм.

Реклама

Щоб овочі краще виглядали, їх можуть навіть покривати парафіном. Видалити його допоможе ретельне миття, бажано з використанням гарячої води.

Також на прилавках можна зустріти скромні, злегка зів'ялі огірки. Не беріть їх, навіть якщо вони продаються за акцією. Це економія на своєму здоров'ї, стверджують експерти.

Отже перед тим, як купувати зимові овочі, подумайте двічі. Як кажуть дієтологи, користі в них небагато. Взимку краще їсти коренеплоди: капусту і моркву. Але якщо в холодну пору року ви захочете побалувати себе свіжими огірками та помідорами, спочатку як слід їх обробіть.

Реклама

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як використовувати застарілі овочі і фрукти. Ми також розповідали, що можна приготувати з переспілих бананів.