Олів'є – від нього ми не втомлюватимемося ніколи. Цікаво, але саме на Новий рік він стає особливо смачним. І неважливо, з якого покоління той, хто святкує, і якої модної течії в їжі дотримується – на столі олів'є має бути. З домашнім майонезом чи з купленим у магазині, з куркою в складі чи рибою, прикрашений ікрою чи просто зеленню. Це, як віддати данину традиції, зануритися в дитинство та й смачно поїсти, що вже тут приховувати.
Він може бути максимально наближеним до першого класичного рецепта (і це дуже дорого), він може бути дієтичним і навіть вегетаріанським. Вибір ваш. А чому б не приготувати його так, як це роблять відомі представники гастрономії та кулінарії в нашій країні? І так, ці люди до олів'є теж ставляться з великою любов'ю і трепетом. Приготуємо олів'є з перепелиним м'ясом і раками від шеф-кухаря Івана Булавіна.
Олів'є з перепелиним м'ясом і раками
"Для більш вираженого смаку пропоную запекти овочі. Я запікаю моркву і картоплю в солі з яєчним білком. У соус раджу додати трохи часнику", – рекомендує шеф-кухар.
Інгредієнти на 4 порції:
- 2 шт. перепілки
- 12 шт. живих раків
- 100 г картоплі
- 100 г моркви
- 4 шт. курине яйце
- 50 г солоний огірок
- 50 г свіжий огірок
- 50 г зелений горошок свіжоморожений
- 4 зубчики часнику
- 1 пучок кропу
- 2 гілочки петрушки
- 2 гілочки чебрецю
Інгредієнти для соусу:
- 200 м олії
- 3 яєчних жовтки
- 10 г гірчиці
- 1 зубчик часнику
- сік половини лимона
- сіль, цукор за смаком
Підготовка:
- Картоплю і моркву помити і відварити або запекти до готовності (я запікаю овочі в солі з яєчним жовтком).
- Горошок залити холодною водою, дати йому відтанути.
- Відварити круто курячі яйця, остудити і почистити.
- Помити перепілку, видалити пір'я, посолити і поперчити. Всередину перепілки покласти 1 гілочку чебрецю і 1 розчавлений зубчик часнику.
- Запекти в печі на 200 градусах упродовж 15 хвилин.
- Занурити раків у киплячу підсолену воду з кропом на 3 хвилини, після перекласти у воду з льодом (15-20 хвилин).
Готуємо соус:
- Збити міксером жовтки до стійких піків (піноподібної маси).
- Поступово вливаємо холодну олію, не припиняючи збивати.
- Додаємо гірчицю, тертий зубчик часнику і сік лимона.
- Доводимо до смаку сіллю і цукром.
Готуємо олів'є:
- Моркву, картоплю, яйце очистити і нарізати кубиком (розміром, як свіжоморожений горошок).
- Горошок перекласти на сито, дати стекти зайвій воді.
- Солоний і свіжий огірок нарізати кубиком, як моркву і картоплю.
- Очистити ракові шийки.
- Перепілку розібрати на філе і ніжки.
Збираємо олів'є:
- Нарізані овочі, яйця, горошок заправити соусом і обережно розмішати.
- Поділити на 4 порції в тарілки.
- На кожну порцію викладаємо зверху 1 ніжку перепілки, філе і 3 ракові шийки.
- Зверху декоруємо листям петрушки.
Тут знайдете 3 рецепти салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.