Експериментальний олів'є від Сави Лібкіна: рецепт з фото

26 грудня 2020, 09:15
Кидаємо виклик традиціям і шаблонам в приготуванні салату

Олів'є – від нього ми не втомлюватимемося ніколи. Цікаво, але саме на Новий рік він стає особливо смачним. І не важливо, з якого покоління той, хто святкує, і яких модних течій у їжі дотримується – на столі олів'є має бути. З домашнім майонезом чи з купленим у магазині, з куркою у складі чи рибою, прикрашений ікрою чи просто зеленню. Це, як віддати данину традиції, зануритися в дитинство та й смачно поїсти, що вже тут приховувати.

Він може бути максимально наближеним до першого класичного рецепта (і це дуже дорого), він може бути дієтичним і навіть вегетаріанським. Вибір ваш. А чому б не приготувати його так, як це роблять відомі представники гастрономії та кулінарії в нашій країні? І так, ці люди до олів'є теж ставляться з великою любов'ю і трепетом. Приготуємо олів'є з м'ясом цесарки від адепта одеської кухні Сави Лібкіна.

Реклама

Рецепт олів'є з м'ясом цесарки від ресторатора Сави Лібкіна

Фото: Сава Лібкін

"При подачі на салат можна викласти тепле яйце пашот і надрізати його так, щоб жовток витік на салат. Кілька крапель оливкової олії і кілька подрібнених горошин чорного перцю зверху жовтка зроблять свою справу – буде смачно", – рекомендує шеф-кухар.

Інгредієнти

  • 250 г – м'ясо фермерської індички, це важливо
  • 3 шт – яйця
  • м'ясо від 2 цесарок
  • 200 г – солоних огірочків
  • 200 г – картоплі
  • 50 г – зеленої цибулі
  • 30 г – ріпчастої цибулі
  • 150 г – зеленого горошку
  • 40 мл – оливкової олії
  • сіль і перець за смаком

Для майонезу:

Реклама
  • 140 мл – найкращої оливкової олії
  • 2 яєчних жовтки
  • 20 г – діжонської гірчиці
  • 25 мл – рослинних вершків
  • 10-15 мл – лимонного соку
  • сіль і перець за смаком

Готуємо майонез

Для його приготування бажано використовувати міксер, але можна збивати і віночком.

  1. Отже, жовтки змішати з гірчицею, соком лимона, сіллю і перцем, ретельно їх розтерти і по краплі вливати олію. Краще це робити удвох. Один розтирає, другий додає олію.
  2. Коли утворюється первинна емульсія, можна почати лити олію тоненькою цівкою, продовжуючи енергійно орудувати віночком. Щойно олія влита, можна злегка відбілити майонез рослинними вершками і довести до смаку за допомогою солі, перцю і гірчиці.

Готуємо олів'є

Реклама
  1. Розрізати індичку на чотири частини, залити качиним жиром і томити 1,5-2 години за температури 110-120 градусів. Злити жир і відокремити м'якоть від кісток. Порізати кубиками.
  2. Відварити яйця і картоплю (використовуємо для варіння нерозсипчастий сорт картоплі – слов'янку) і теж охолодити.
  3. Цесарок засмажити до готовності і охолодити. Відокремити м'ясо від кісточок.
  4. Огірочки, засолені з додаванням олії, очистити.
  5. Цибулю дуже дрібно нарубати.
  6. Усе нарізати кубиками розміром приблизно 5-6 мм, додати горошок, заправити олією і майонезом, перемішати. Посолити, поперчити за смаком.

Тут ви знайдете ще 8 рецептів салату олів'є.