Їжа для вразливих: які продукти допоможуть вилікувати астенічний синдром

30 грудня 2017, 16:00
Невропатологи склали меню для тих, хто занадто багато нервує

Зняти нервозність допоможуть скумбрія, морська

Серед усіх порушень центральної нервової системи астенічний синдром зустрічається найчастіше – в кожному третьому випадку. Його ознаки: швидка стомлюваність, недовірливість, неуважність, агресія, безсоння. Причина в тому, що його виникнення провокують не менше поширені патології: підвищення тиску, серцево – судинні розлади, порушення в роботі нирок, емоційні перевантаження і хронічна втома, а також інфекції, що передаються статевим шляхом .

Тому, якщо ви стали вразливі, поспішіть до невропатолога або психотерапевта. А дотримуючись порад лікаря, ви можете допомогти своїм нервовим клітинам, вживаючи певні продукти. Які – знає Тетяна Майкова, невропатолог, керівник медмережі " Головний біль ", член Європейської федерації головного болю .

Реклама

М'ясо і горіхи — для стресостійкості і кмітливості

Ноотропи, або нейрометаболічні стимулятори, активізують увагу, пам'ять, візуально-просторове сприйняття; збільшують здатність до навчання і, що особливо важливо при астенії, – збільшують стійкість мозку до психоемоційних навантажень і нестачі кисню. Природні ноотропи – амінокислоти пролін, гліцин, тирозин, таурин, глутамінова і y-аміномасляна кислоти – є в ряді продуктів. Це: яловичина, м'ясо птахів, печінка, риба, молоко; кисломолочні і морепродукти; крупи (вівсяна, гречана, рис); авокадо і банани; соя, гарбузове насіння, мигдаль, арахіс і кунжут; желатин; зелень (петрушка і шпинат).

Риба і хурма — проти поганого настрою

Нудьга – супутник астенічного синдрому. В такому випадку організм можна підтримати продуктами, багатими на пептиди, омега – 3 ненасичені жирні кислоти, серотонін, триптофан і вітаміни групи В. Найбільше їх в скумбрії, сьомзі, оселедцеві, трісці, лососеві ; курячому бульйоні ; морській капусті ; гречаній і вівсяній каші ; сирі будь-якого сорту ; фруктах і овочах з яскравим забарвленням .

Картопля і авокадо — при неуважності

При астенії людина стає неуважною. Стан справ поліпшать продукти, багаті магнієм: картопля, бобові, гарбузове насіння, овочі зеленого кольору, морська капуста, гречана, пшоняна і вівсяна каші, цільнозерновий хліб ( а краще – пророщене зерно пшеничне ), горіхи, папайя і авокадо .