Дієтологи розповіли, яка їжа допоможе при частих стресах

29 серпня 2015, 05:05
Відновити нервову систему допоможуть фрукти, овочі і риба

Дієтологи назвали продукти, які допоможуть відновити нервову систему. Фото factroom.ru

Дієтологи розробили режим харчування, який рекомендований при функціональних розладах центральної нервової системи, що характеризуються частими неврозами, стресовими синдромами і високою збудливістю.

Головна мета – швидке відновлення нормальної працездатності нервової системи, пише 03info.com. Ця дієта призначається тільки лікарем тим пацієнтам, які страждають захворюваннями нервової системи функціонального типу. Незважаючи на те, що такі захворювання успішно лікуються в сучасній клініці, для підтримки організму необхідна дієта, яка сприяє швидкому відновленню здорової роботи всієї нервової системи.

Реклама

Принцип дієтичного харчування

обмеження кількості вуглеводів, солі, жирів і певних продуктів, які надають збудливу дію на нервові клітини організму.

Хімічний склад і добова калорійність:

Реклама

Щоденна енергетична цінність страв – не більше 2400 ккал;

Вуглеводи – близько 350 грам;

Жири – до 70 грам, де 25% – рослинного походження;

Реклама

Білки – близько 90 грам, з них 60% – тваринного походження;

Норма солі – не більше 6 грамів;

Об'єм рідини – близько 2-х літрів.

Рекомендовані продукти при нервових розладах і захворюваннях:

М'ясо – печінка, яловичина, куряче філе, індичка, кролятина, телятина, язик; не можна їсти жирні сорти, ковбасу, напівфабрикати, консерви;

Риба – тріска, окунь, щука;

Морепродукти – мідії, краби, кальмари, морська капуста, креветки;

Продукти молочні нежирні – сметана, сир, кефір, молоко, йогурт, сир;

Макарони, крупи;

Овочі – морква, гарбуз, буряк, помідори, кабачки, картопля і бобові;

Яйця – до двох на день; тільки некруто; не можна в смаженому вигляді і зварені круто;

Підсушений хліб (пшеничний, висівковий), сухарики, сухі бісквіти, печиво;

Фрукти – будь-які у свіжому і сушеному вигляді;

Напої – натуральні соки, компоти, неміцний чай (трав'яний, зелений), ягідні морси;

Мед, мармелад, карамель, не шоколадні цукерки;

Вершкове масло й олія.

Заборонено включати в харчовий раціон:

жирні бульйони і супи;
копченості, соління, маринади;
гострі приправи і страви;
часник, редька, щавель;
огірки, цибуля і редис;
жирні і смажені страви;
алкогольні напої;
міцний чай і каву, какао.

Режим харчування передбачає часте вживання їжі — не менше п'яти разів на день.

Зразкове меню дієти:

Сніданок — Каша, приготована на молоці, два яйця некруто, чай.

Другий сніданок — Печиво, виготовлене з нездобного тіста, відвар шипшини.

Обід — Суп з картоплею, тефтелі з квасоляного пюре або варене м'ясо.

Полудень — Відвар шипшини або сік.

Обід — Варена картопля, риба під сметанним соусом, запечена у фользі, пудинг, чай.

Перед сном — Молоко або кефір.