Десять прянощів, які повинні бути на кожній кухні

13 грудня 2017, 15:39
При правильному поєднанні спеції здатні змінити смак їжі до невпізнання

Прянощі використовують в невеликих кількостях Фото: topntp26 / Freepik

У кулінарії відомо понад півтори сотні різних прянощів, проте традиційно в повсякденних стравах використовуються лише кілька десятків. Спеції додають в їжу в невеликих кількостях, оскільки їм властиві яскраво виражений смак і аромат.

Прянощі прийнято ділити на класичні (екзотичні) і місцеві. До класичних відносяться ваніль, гвоздика, імбир, кардамон, кориця, куркума, лавр, мускатний горіх, перець, розмарин і шафран. Місцевими прянощами називають цибулю, часник, петрушку, селеру, базилік, аніс, коріандр, майоран, м'яту, кмин, кріп, чебрець, шавлію і естрагон.

Реклама

Особливою популярністю в кулінарії також користуються суміші прянощів, які набули широкого поширення: каррі, індійська, китайська, хмелі-сунелі, аджика та ін. До кожної з відомих сумішей, як правило, входить від 5 до 15-20 компонентів.

Прянощі рекомендується зберігати в меленому вигляді в скляному посуді, без доступу повітря. Найкраще брати максимально подрібнені прянощі, причому більшість з них зазвичай додаються в страви за кілька хвилин до їх приготування.

Список найпопулярніших спецій

Найпоширенішою пряністю вважається чорний перець . У кулінарії він використовується як в меленому вигляді, так і у вигляді горошку. Перець добре поєднується з сотнями різних страв і вважається хорошим антисептиком. Червоний перець, на відміну від чорного, використовується обмежено через надмірну пекучість. Як правило, його додають в страви з рису, курки або овочів.

Реклама

Гвоздика – це висушені почки тропічного гвоздикового дерева. Їм притаманний виражений аромат і антисептична дія. Аромат пекучий, гострий і пряний. Гвоздика традиційно використовується для приготування маринадів, соусів і солодких страв – компотів, киселів і пудингів.

Кориця – висушена кора молодих пагонів вічнозеленого коричного дерева – використовується при приготуванні виробів з тіста і фруктів, в якості добавки до овочевих і фруктових маринадів. Особливо добре поєднується з яблуками. Також корицю використовують як прянощі для страв з баранини і птиці і як приправу для фруктових каш. А напій з кориці і кефіру допомагає схуднути.

Базилік використовується як в свіжому, так і в сушеному вигляді. У кулінарії необхідний для приготування страв з м'яса, риби і овочів. Часто додається в салати, а також в соуси і заправки. Базилік має бактерицидну дію і позитивно впливає на травну систему.

Реклама

Лаврове листя незамінний при приготуванні перших і других страв, а також для консервування та маринування овочів і при приготуванні різних соусів. Лавровий лист має приємний аромат і гіркуватий смак. Містить фітонциди, безліч мікроелементів, дубильні речовини, підвищує імунітет.

Імбир вважається однією з перших азіатських прянощів, які увійшли в європейську кухню. Як правило, використовується коріння імбиру – білого (очищеного і висушеного на сонці) або чорного. Застосовується в стравах з м'яса і птиці, рідше – супах, а також при приготуванні квасів, збитнів і настоянок. Вчені вважають, що імбир покращує пам'ять і сприяє схудненню.

Коріандр особливо популярний в стравах народів узбецької, таджицької і кавказької кухні. Вживаються як насіння, так і зелень коріандру – до овочевих, м'ясних, курячих страв, а також молочних і кисломолочних супів. Коріандр використовується як загальнозміцнюючий засіб, бо містить вітаміни А і С. Також стимулює травлення, має антиспазматичну і вітрогінну дію.

Куркума – це корінь рослини із сімейства імбирних. Використовується в кулінарії як яскраво-жовтий порошок. Надає пікантність і гостроту супам, салатам і тушкованим овочам. Корінь куркуми має антибактеріальну і очищує дією.

Мускатний горіх має приємний своєрідний аромат і пекучий смак, а тому активно використовується в якості приправи. Традиційна сфера застосування мускатного горіха – кондитерська. Мускатний горіх здатний покращувати травлення, стимулювати кровообіг, живити і зміцнювати волосся.

Насіння кмину використовуються при засолюванні і квашенні, для ароматизації хліба, а також при приготування супів, сирів, сиру і молочних продуктів. У салати іноді додають молоду зелень кмину. Кмин належить до ефіроолійних рослин. Насіння кмину містять до 7% ефірних масел, які надають йому характерний різкий смак і аромат. Кмин має спазмолітичну і збудливу дію.

Розмарин в кулінарії використовується як пряно-ароматична рослина. Найбільш поширене застосування для приготування супів, салатів і соусів, а також при тушкуванні страв. Розмарин добре поєднується зі стравами з дичини, а також з грибами, яйцями і найрізноманітними овочами. Крім того, його додають до страв із сиру.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про прянощі, які приносять найбільшу користь для здоров'я.