Що приготувати із щавлю: прості рецепти корисних страв

13 травня 2022, 14:01
Щавель – доступний український суперфуд, який допоможе зміцнити імунітет, зір, наситити залізом організм і не тільки. Що приготувати із щавлю – у статті

Прості рецепти салату та лимонаду зі щавлю допоможуть зміцнити здоров'я та імунітет / Фото: vogue.ua,

Найкорисніша для людей їжа, згідно з рекомендаціями ВООЗ – та, що зростає у регіонах їхнього проживання: тому любий для багатьох українців щавель буде якраз доречним. Давайте розберемося, чим корисна ця зелень і що ще, крім зеленого борщу, можна приготувати із щавлю.

Високий вміст клітковини у щавлі покращує травлення, калій допомагає регулювати тиск, вітамін С зміцнює імунітет, вітамін А покращує зір. А ще щавель – джерело заліза. Молоде ніжне листя цієї зелені добре додавати до салатів, а з пізнього врожаю – готувати лимонади та варити зелений борщ.

Реклама

Молоде листя щавлю добре додавати в салати, а з пізнього врожаю – готувати лимонади та варити зелений борщ. / Фото: Instagram, ,

Так, щоб швидко приготувати салат із щавлю, знадобиться:

  • 100 г суміші салатної зелені;
  • 50 г щавлю;
  • 1 помідор;
  • 1 огірок;
  • 3 редиси;
  • 3 перепелині яйця;
  • 6 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • 0,5 ч. л французької гірчиці;
  • 1 ч. л. меду;
  • сіль та перець за смаком.

У мисці змішати олію, гірчицю, мед та спеції, це буде соус. Перепелині яйця зварити круто. На помідорах у ніжки потрібно зробити надріз хрестиком, кинути на 10 секунд окропу, а потім помістити в крижану воду. Зняти шкірку, нарізати кубиками.

Реклама

Зі щавлю також можна приготувати лимонад, який подають з лимоном або лаймом та льодом

Огірок розділити ножем на тонкі довгі смужки, а редис на тоненькі кружки. Викласти салатну суміш і листя щавлю на тарілку, зверху викласти овочі, розрізані на половинки яйця і полити приготованим соусом.

А запивати салат можна лимонадом із щавлю, візьміть:

Реклама
  • 1 пучок щавлю;
  • 2 лимони;
  • 15 г свіжого імбиру;
  • 3-4 ст. л. цукру;
  • 1 л газованої води;
  • 300мл води.

Влийте в каструлю воду, додайте цукор і очищений, нарізаний тонкою соломкою імбир, потім довести до кипіння і варити на середньому вогні 30 хвилин. Після цього слід процідити і остудити сироп. Щавель перебрати, помити та змолоти у блендері до однорідного стану.

Щавель також можна використовувати для начинок страв або законсервувати на зиму / Фото: Pinterest

Перемішати отримане пюре з імбирним сиропом, додати 500 мл газованої води, сік одного лимона і поставити в холодильник на 15 хвилин. Охолоджений напій процідити, долити газіровку, що залишилася, і подавати з льодом і тоненькими скибочками лимона.

Що ще приготувати із щавлю, чи можна використовувати щавель для начинок. Рецепти корисних страв читайте на vogue.ua.

Також раніше ми писали, як приготувати корисний крем-суп із черемші.