Що таке сморреброди: рецепт унікальної страви з Данії

31 липня 2017, 07:54
Що у них спільного з Андерсеном, суші і українським салом

І перше, і друге

Що для українця борщ або вареники, то для данця – сморреброд (він же смерреброль). Це північний родич звичайного відкритого бутерброда. Оскільки супи на обід в Данії не були прийняті (і по сьогодні їх не люблять), бутерброд в данській кухні один за всіх – і за перше, і за друге.

Щоб впоратися з цим завданням, начинки повинно бути побільше. Ось і стали данці споруджувати цілі їстівні вежі. Їх "фундамент" – шматок цільнозернового житнього хліба, приготованого на заквасці, зазвичай з насінням (іноді використовується підсушений білий хліб). Далі – товстий шар "цементу" – вершкового масла. Ну а потім йдуть "поверхи" – різноманітні начинки: риба в будь-яких інтерпретаціях (маринована, копчена, в'ялена), шинка, ковбаса, паштети, овочі, соуси, пластини заливного з м'ясного або рибного бульйону, варені яйця тощо. Вінчає все це спорудження "дах" – зелень, овочеві слайси і т.п. І вона буває настільки пишною, що вгадати, що ховається під цією шапкою, досить складно.

Реклама

Всю цю конструкцію, ясна річ, голими руками не візьмеш. Тому до сморребродів, зазвичай, подаються столові прилади.

"АНДЕРСЕН" НА ЗУБОК

Перераховувати продукти, з яких складається король датської кухні, можна до нескінченності. Тому підтвердження – меню в півтора метра завдовжки, яке на початку минулого століття було складено з 178 варіантів цієї страви. Воно увійшло навіть до Книги рекордів Гіннесса – як найдовше в світі.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Зараз цінителі налічують більше семисот видів сморребродів. До речі, в Данії люблять називати їх на честь відомих людей. Наприклад, можна в ресторані замовити "Ганса Крістіана Андерсена": народився цей гастрономічний "двійник" завдяки тому, що один данський ресторатор, вивчивши щоденники казкаря, знайшов там згадки про продукти, з яких той любив споруджувати свій сморреброд. Це були, крім стандартних житнього хліба і вершкового масла, прожарений бекон, печінковий паштет, помідор, пластинки заливного з яловичого бульйону, натертий корінь свіжого хрону і зверху – листя петрушки. Загалом, губа у Андерсена була не дурна, і творив він, судячи з цього опису, на ситий шлунок.

ШЕФ-ДІВИ І СМУШІ

Реклама

Ясна річ, що готувати сморреброди вчаться не за письменницькими щоденниками. У Данії існують спеціальні школи, в яких цілих три роки майбутніх сморребродників муштрують, як гармонійно поєднувати всілякі начинки – і за смаком, і за зовнішнім виглядом.

Адже бутерброд повинен виглядати як картинка. Називають випускників таких кулінарних інститутів smorrebrods jomfru, що дослівно перекладається як "бутербродна діва". "Одна" з них придумала гібрид з сморреброда і суші, який отримав назву смуші. Це міні-бутерброди, в яких замість рису використовується хліб. Загалом, вийшов такий кулінарний скандинавсько-японський метис.

В Україні теж можна знайти результат змішання датської та української кухні – наприклад, сморреброд з салом і кров'янкою. Але радимо спробувати ці кулінарні шедеври вже після знайомства з класичними рибними сморребродами. Їх рецептами з читачами газети "Сегодня" поділився шеф-кухар столичного кафе Smørrebrød Денис Держун.