Що приготувати зі слив: ТОП-5 літніх рецептів

1 серпня 2019, 09:00
Зі слив виходить смачне варення, десерти, пироги, соуси і напої

Сливи дозрівають у серпні. Фото: pixabay.com

Сливи мають безліч переваг для здоров'я. Їх можна їсти свіжими або додавати до різних страв. Зі сливами запікають м'ясо, готують з них пироги, варення і десерти.

Дивіться відео, як зробити сливове вино:

Реклама

Сливи можна обсмажити на сковороді і подати як гарнір до свинини, качки або печінки. А на Сході дуже популярні гострі сливові соуси – чатні і ткемалі.

Сливовий пиріг за рецептом з газети The New York Times

Реклама

Пиріг зі сливами
Фото: Pinterest.com

Час приготування:

Реклама
  • 1 час 15 хвилин

Складові:

  • 3/4 – 1 стакан цукру
  • 1/2 склянки несолоного вершкового масла, розм'якшеного
  • 1 стакан просіяного борошна
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • щіпка солі (за бажанням)
  • 2 яйця
  • 24 половинки слив без кісточок
  • цукор, лимонний сік і кориця – для посипання

Рецепт приготування:

  1. Нагрійте духовку до 180 градусів.
  2. Збийте цукор і масло в мисці. Додайте борошно, розпушувач, сіль і яйця і добре збийте.
  3. Викладіть тісто в роз'ємну форму діаметром 23-26 см. Покладіть половинки сливи шкіркою вгору на тісто. Злегка посипте цукром і збризніть лимонним соком, в залежності від солодощі фруктів. Посипте приблизно 1 чайною ложкою меленої кориці.
  4. Випікайте приблизно 1 годину. Дістаньте і вихолодіть; поставте пиріг в холодильник або заморозьте за бажанням. Або охолодіть до теплого і подавайте просто так чи зі збитими вершками.

Порада: Щоб заморозити пиріг, загорніть його в два шари фольги, помістіть в поліетиленовий пакет і закрийте. Перед подачею необхідно розморозити пиріг і розігріти його при 150 градусах.

Панна котта з карамелізованими сливами

Панна котта зі сливами
Фото: pixabay.com

Час приготування:

  • понад 3 години

Складові:

  • 300 мл жирних вершків
  • 600 мл нежирних вершків або молока
  • 260 г цукрової пудри
  • 2 стручки ванілі
  • 4 листки (20 г) желатину
  • 500 г темних слив без кісточок, розрізаних на 2 або 4 частини
  • 2 чайні ложки лимонного соку

Рецепт приготування:

  1. Налийте вершки в каструлю з 180 г цукрової пудри і 1 стручком ванілі, розрізаним навпіл. Нагрійте на слабкому вогні, помішуючи, щоб розчинився цукор. Доведіть до слабкого кипіння, потім зніміть з плити.
  2. Вкиньте желатин в миску з холодною водою на 5 хвилин. Злийте воду і відіжміть, потім додайте в теплі вершки і перемішайте до розчинення. Видаліть ваніль і перелийте суміш в 6 формочок ємністю 150 мл. Поставте в холодильник на 4 години.
  3. Розігрійте духовку до 180 ° С. Цукрову пудру, що залишилася, помістіть у невелику миску. Додайте насіння з стручка ванілі і перемішайте.
  4. Викладіть сливи шкіркою вниз у неглибоку форму для випічки. Скропіть лимонним соком і посипте цукровою пудрою з ваніллю.
  5. Наріжте стручок ванілі дрібними шматочками (близько 2 см) і викладіть на сливи. Запікайте в духовці протягом 20-25 хвилин, до готовності.
  6. Вихолодіть сливи і подавайте їх разом з панна коттою.

Оладки зі сливами

Оладки зі сливами
Фото: pixabay.com

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 5 слив
  • 1 яйце
  • 50 г (2 ст.л.) цукру
  • 100 г сметани
  • 0,5 склянки борошна (80 г)
  • 0,5 ч ложки розпушувача
  • дрібка солі
  • щіпка соди
  • 2-3 ст.л. рослинної олії

Рецепт приготування:

  1. Сливи помити, розрізати навпіл і вийняти кісточки. Нарізати половинки слив невеликими кубиками.
  2. Збити яйце з цукром і сіллю. Додати сметану.
  3. Всипати борошно, змішане з содою і розпушувачем. Перемішати.
  4. Кількість борошна залежить від рідини сметани. Якщо сметана дуже рідка, то борошна слід додати більше. Підмішати в тісто шматочки слив.
  5. У сковороді на середньому вогні розігріти олію і посмажити оладки.

Сливове варення з ваніллю

Варення зі слив
Фото: pixabay.com

Час приготуваня:

  • понад 3 години

Складові:

  • 1 1/4 кг підготовлених слив без кісточок
  • 800 г цукру
  • 1 лимон
  • 1 стручок ванілі

Рецепт приготування:

  1. Сливи розріжте навпіл або на чотири частини.
  2. Вичавіть сік з лимона.
  3. Стручок ванілі розріжте навпіл і вишкребіть насіння.
  4. Засипте сливи цукром, додайте лимонний сік і вичавлені половинки лимона, а також насіння і стручок ванілі. Перемішайте. Накрийте і залиште на ніч, щоб сливи дали сік. Кілька разів перемішайте.
  5. Видаліть половинки лимона. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть варення до бажаної консистенції. Готовність можна перевірити, капнув краплю гарячого варення на блюдце, охолоджене в морозилці. Якщо крапля не розтікається, значить варення готове.
  6. Видаліть стручок ванілі і розлийте варення в стерилізовані банки, закрийте стерилізованими кришками і укутайте до повного охолодження. Зберігайте при кімнатній температурі.

Сливовий смузі

Смузі зі слив
Фото: pixabay.com

Час приготування:

  • 5 хвилин

Складові:

  • 1 велика стигла слива (свіжа або заморожена, без кісточки)
  • 1/2 склянки апельсинового соку або іншого фруктового соку
  • 1/2 чашки простого йогурту або 1 очищений банан
  • 1 чайна ложка тертого свіжого імбиру

Рецепт приготування:

  1. Помістіть всі інгредієнти в блендер і збийте до однорідності.
  2. Перелийте смузі в стакан і подавайте.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як зробити і законсервувати сливовий соус на зиму.