Що можна приготувати з квіток лаванди: ТОП-5 рецептів

30 липня 2020, 13:20
Рецепти смачних і незвичайних десертів з додаванням квіток лаванди

Лаванда

У нас в кулінарії лаванду застосовують не часто. Зате у Франції, Італії та Іспанії її додають до багатьох страв. З квітками лаванди готують соуси, супи і салати, м'ясні страви та десерти. З лавандою виходить дуже смачний лимонад.

Однак зловживати ароматними квітками не варто, якщо ви, звичайно, не хочете приготувати щось, більше схоже на косметичний засіб.

Реклама

Лавандова панакота

Панакота з лавандою

Час приготування:

  • 30 хвилин + час на застигання

Складові:

Реклама
  • 250 мл жирних вершків
  • 250 мл молока
  • 10 г желатину
  • 1/2 склянки цукру
  • 2 ст.л. квітів лаванди

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Замочити желатин в 1/2 склянки молока. Залишити на 15 хвилин.
  2. У каструлі змішати молоко, вершки, цукор і лаванду. Нагрівати, помішуючи, близько 7 хвилин на середньому вогні (не доводячи до кипіння).
  3. Нагріту суміш зняти з вогню, вийняти квіти лаванди, додати желатин і перемішати до повного розчинення желатину.
  4. Охолодити до кімнатної температури і розлити по формах. Поставити в холодильник до повного застигання, як мінімум на 4 години.

Лавандовий лимонад

Незвичайний лимонад з лавандою – для оригінальних Водоліїв

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 3 ч.л. сухих квітів лаванди
  • 5 ст.л. цукру
  • 750 мл газованої води
  • 300 мл води
  • 2 лимона
  • Лід

Дивіться відео, як приготувати лимонад з малиною і базиліком:

Спосіб приготування:

  1. Сухі квіти лаванди засипаємо в окріп. Можна проварити буквально 2-3 хвилини в окропі або дати настоятися в ньому хвилин 15.
  2. За цей час лаванда віддає весь смак і аромат в воду. Тому далі ми позбавляємося від уже непотрібних нам квітів: нашу настойку потрібно процідити.
  3. Далі – додаємо цукор в лавандова воду і охолоджуємо її хоча б до кімнатної температури.
  4. Видавлюємо сік одного лимона в лавандова воду. А другий – нарізаємо кільцями і кладемо в глечик для смаку і краси.
  5. Тепер в глечик засипаємо лід, заливаємо газованою водою і наш смачний лавандовий лимонад готовий!

Абрикосове варення з лавандою

Варення з абрикосами і лавандою

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Калорійність:

  • 236 ккал на 100 г

Складові:

  • 1 кг абрикосів без кісточок
  • 650 г цукру
  • 1 ст. л. сухих квітів лаванди
  • 1 ч. л. лимонної кислоти

Спосіб приготування:

  1. Фрукти розрізати навпіл, видалити кісточки. Засипати цукром, поставити в холодильник на 1,5-2 доби. Вранці і ввечері акуратно перемішувати.
  2. Через добу після початку процесу додати лаванду.
  3. Проварити 20 хвилин, залишити на 10-12 годин. Проварити ще 15 хвилин, залишити на 10-12 годин.
  4. Втретє проварити ще 15 хвилин, додати в кінці лимонну кислоту, розлити по стерилізованим банкам, закупорити.

Чорничне морозиво з лавандою

Чорничне морозиво з лавандою

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 2,5 склянки молока жирністю 3,2%
  • 200 г чорниці
  • 150 г цукру
  • 2 ч. л. борошна
  • 1 ст. л. сухих квіток лаванди
  • 4 яєчних жовтки

Спосіб приготування:

  1. Молоко нагрійте і всипте в нього квіти лаванди. Доведіть до кипіння, вимкніть вогонь і залиште на 15 хвилин.
  2. Перебити ягоди блендером в пюре, перетріть чорничне пюре через сито. Збийте яєчні жовтки з цукром до білого кольору. Процідіть молоко.
  3. Додайте до жовтків борошно і добре перемішайте. Влийте трохи молока і перемішайте.
  4. Зробіть з двох мисок різної величини водяну баню (в нижню миску налийте воду, поставте її на вогонь, а зверху помістіть другу миску). Налийте в верхню миску молоко, нагрійте і введіть молочно-яєчну суміш. Нагрівайте, постійно помішуючи, поки вона не почне загусати. Після можна вимкнути вогонь і залишити суміш на водяній бані, щоб вона ще більше загусла. Консистенція готової суміші нагадує не дуже густу сметану.
  5. Додайте в морозиво чорничне пюре, перемішайте і охолодіть. Перекладіть морозиво в контейнер, закрийте кришкою і помістіть в морозильну камеру. Час охолодження: 6-8 годин.
  6. Коли морозиво загусне, але ще не замерзне повністю, дістаньте його і збийте блендером. Потім помістіть в морозильну камеру ще на 1-2 години. Після морозиво вже можна подавати (хоча воно ще буде м'яким), а можна збити виделкою і ще раз заморозити.
  7. Десерт можна полити чорничним варенням і прикрасити гілочками лаванди.

Печиво з лавандою

Лавандове печиво

Час приготування:

  • 40 хвилин

Складові:

  • 1/4 склянки розм'якшеного вершкового масла
  • 1/8 склянки меду
  • 1 яйце
  • 1/2 чайної ложки екстракту ванілі
  • 3/4 склянки борошна
  • 1/8 ч.л. солі
  • 1/2 ч.л. порошку для випічки
  • 1/2 ч.л. сушених квіток лаванди

Спосіб приготування:

  1. Збити вершкове масло і мед в пишну світлу масу. Додати збите яйце і ваніль, ретельно перемішати.
  2. Додати борошно, сіль, розпушувач і розтерті квітки лаванди, перемішати. Скачати тісто в кулю і поставити в холодильник мінімум на 15 хвилин.
  3. Розігріти духовку до 180 °С. Розкачати тісто на злегка посипаній борошном поверхні і вирізати печиво. Перекласти заготовки на деко, застелене вощеного папером. Випікати протягом 10 хвилин або до золотистого кольору.
  4. Вийняти з духовки і дати постояти 5 хвилин. Перекласти металевою лопаткою печиво на решітку або тарілку, остудити.

Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити "місячне молоко", а також розповідали, в чому різниця між корицею і касією.