Чорноплідна горобина: користь і шкода для здоров'я

25 листопада 2020, 17:04
Багато обходять її стороною і не включають до свого раціону – і дарма, розповімо чому

Чорноплідна горобина або аронія. От не справедливо вона стоїть осторонь і не заслужено позбавлена нашої уваги. Адже всі ми звикли більше до горобини червоної. Тобто звичайної. Ми вирішили покінчити з цією несправедливістю. Зовсім скоро ви дізнаєтеся, якою корисною та універсальною в плані заготовок і вживання є ця терпко-солодка ягода. Нам же важливо підтримувати здоров'я цілий рік, а не тільки в сезон збору врожаю? Дієтолог Альона Чернікова розповість про все детальніше.

Фото: Альона Чернікова, дієтолог

Чим може похвалитися аронія?

  • Калорійністю – 55 ккал на 100 г
  • Ягоди містять до 1,5% білків, до 12% цукру, 0,5-3% органічних кислот
  • Значна кількість каротину, вітаміну С, вітаміни групи В, РР, Р
  • Залізо, йод, солі кобальту, марганцю, мідь

Читайте також:

Реклама

Навіщо вона потрібна в нашому раціоні?

  • Щоб знизити рівень шкідливого холестерину
  • Зміцнити судини
  • Підтримати зір і роботу щитоподібної залози
  • А ще медпрепарати на основі ягід надають антибактеріальну, протизапальну, кровоспинну, проносну та сечогінну дію. Приймати такі препарати тільки з дозволу лікаря
  • Плоди горобини важливі при нестачі вітамінів, недокрів'ї, порушеннях обміну речовин

Але важливо знати:

Добова доза вживання горобини має бути не більше 100 г. Якщо більше, то можна спричинити подразнення шлунка, біль, блювоту, діарею, а також порушення в роботі нирок таі інші побічні ефекти.

Реклама

Заготовляємо горобину про запас

Фото: Instagram/chai__nika

Якщо заморозка кетягами, то

Достатньо просто видалити листя. Ягоди подавати в замороженому вигляді, але не відривати від кетягів.

Якщо хочемо засушити

Реклама

Миємо ягоди, даємо воді стекти й розкладаємо на сито шаром 2 см. Сушити треба в печі або спеціальній сушарці за температури 45°С, а досушувати – при 60°С. За таких умов ягоди висихають за 2-3 години. Як перевірити, чи достатньо вони сухі? Якщо стиснути ягоди в кулаці, з них не має текти сік.

Якщо хочемо отримати горобиновий порошок

Ягоди потрібно висушити й подрібнити в порошок. Зберігати в герметичній тарі. Такий порошок можна додавати будь-куди – він надає страві кисло-гострого смаку. Загалом, сміливо кидайте в страви, які треба злегка підкислити.

Правила зберігання свіжої горобини :

Може зберігається близько пів року за температури +2... + 4°С, тому можна сміливо зберігати в лотку в холодильнику. За певний час вона може потемніти й підсохнути. Це нормально, при цьому горобина не втрачає своїх властивостей.

А тут читайте про правила вживання інжиру.