Чим корисні кунжутне насіння, макуха і олія

30 липня 2021, 08:15
Кунжут допомагає поліпшити пам'ять, попередити деменцію, поліпшити травлення. Причому корисні також макуха, що залишилася після віджимання олії, сама олія і насіння

Для здоров'я корисні кунжутне насіння, макуха і олія

Регулярне вживання кунжуту як харчової добавки поліпшує когнітивні здібності – тобто пам'ять, уважність, вміння планувати і не тільки. Крім цього, кунжут може стати профілактичним засобом деменції і хвороби Альцгеймера – дослідження провели корейські вчені і поділилися результатами в журналі Nutrients .

А ми зібрали для вас 10 лайфхаків, як провести останній місяць літа по максимуму.

Реклама

Як же кунжут впливає на пам'ять і мозок?

Ця рослина допомагає поліпшити когнітивні функції. Медики відстежили стан здоров'я учасників експерименту до того, як їм стали давати харчові добавки з екстрактом кунжутної макухи, і після. Причому одним добровольцям давали добавки, а іншим – плацебо.

Вже через три місяці у тих, хто приймав кунжут як харчову добавку, поліпшилися можливість набуття нових знань, функції пам'яті.

А також знизився рівень амілоїду в крові: ця речовина відкладається в тканинах і може призводити порушень в роботі внутрішніх органів, в тому числі і мозку.

Білий і чорний кунжут активно використовують в косметології, кулінарії і медицині

Реклама

Дослідники відзначають, що, хоча сьогодні хвороба Альцгеймера не піддається 100%-му лікуванню, є шанс полегшити симптоми і уповільнити погіршення когнітивних функцій за допомогою добавок екстракту кунжутної макухи. Дослідження проводилися серед добровольців з уже наявними порушеннями пам'яті.

Чим ще корисний кунжут для здоров'я?

Насіння кунжуту активно використовуються в кулінарії, а в медицині і косметології – кунжутна олія і макуха, яку отримують після віджиму олії. Кунжут має властивості поліпшувати згортання крові, за рахунок високого вмісту клейковини сприяє поліпшенню роботи травних органів, допомагає підтримувати мікрофлору кишківника.

Читайте також:

Реклама

Важливий момент: в кунжуті багато жирних кислот, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів: кальцію, магнію, натрію, заліза. Кунжутне борошно належить до категорії дієтичних продуктів, а кунжутну олія застосовують для масажу, догляду за шкірою та волоссям. Також кунжут корисно додавати в різні страви і салати, а не тільки в випічку.

Протипоказанням до вживання кунжуту може бути індивідуальна непереносимість або алергічна реакція.

Також раніше ми писали, як кунжутна олія допомагає добре виглядати.