Козероги - це шпинат з усією його силою бути корисним організму
Шпинат – дуже корисний, але не надто популярний листовий овоч. У нас його використовують не часто, і даремно. Французи називають шпинат "мітлою для шлунка". Додаючи в меню цю зелень, ви підвищите поживну цінність раціону і отримаєте користь для організму.
Про переваги шпинату для здоров'я, а також про те, кому його вживати не варто, розповіла дієтолог Світлана Фус в пості на своїй сторінці в Instagram.
Сирий шпинат: користь для здоров'я
- Шпинат містить безліч поживних і корисних речовин: хлорофіл, бета каротин, фолієву кислоту, вітамін Е, С, К, РР, групи В, а також калій, фосфор, магній, мідь, цинк, залізо. До речі, коли в організмі недостатній запас заліза, вітаміну В12 або фолієвої кислоти, може виникнути залізодефіцитна анемія. ⠀
- Часто в зоні ризику перебувають вагітні. Дефіцит заліза зачіпає не тільки організм жінок, але впливає і на розвиток плода. ⠀
Читайте також:
- Свіже листя шпинату багате декількома важливими антиоксидантами- бета-каротином і вітаміном C, а також поліфенольними антиоксидантами, лютеїн, зеаксантином і бета-каротином. Всі разом ці сполуки є поглиначами вільних радикалів, які грають свою роль в процесі старіння і розвитку різних захворювань. ⠀
- Шпинат, як і будь-яка інша зелень, додає в наш раціон речовини, які нормалізують стан судин, впливають на процеси кровотворення, мають антиоксидантну та протипухлинну дію. ⠀
Шкода шпинату для здоров'я
Наше харчування повинно бути різноманітним. Тому одного шпинату, як джерела заліза, недостатньо, щоб збалансувати раціон. ⠀
Слід пам'ятати про те, що будь-який продукт може негативно впливати на здоров'я, якщо їсти його регулярно у великих кількостях, тому Світлана Фус рекомендує вживати шпинат 2-3 рази на тиждень. Також варто відзначити, що шпинат містить щавлеву кислоту, яка протипоказана людям із захворюваннями нирок і при подагрі.
Як їсти шпинат сирим: рецепти
У сирому вигляді шпинат найчастіше використовують для приготування салатів і напоїв у блендері. Ми розповімо, як зробити багатий залізом салат і смузі для очищення організму.
Вітамінний салат зі шпинату з яблуком
Складові:
- 2 зелені яблука
- жменя свіжого молодого шпинату
- 30 г волоських горіхів
- 2 стебла селери
- 50 мл натурального йогурту або сметани
- 1 ст. ложка гірчиці у зернах
- оливкова олія
- перець
Спосіб приготування:
- Видалити серцевину у яблук і нарізати їх кубиками. Додати листя шпинату і тонко нарізане стебло селери.
- Горіхи подрібнити в кавомолці і додати в салат разом з гірчицею в зернах.
- Заправити невеликою кількістю оливкової олії і сметани.
- Перемішати і приправити чорним перцем.
Смузі зі шпинату з яблуком і ківі
Складові:
- 200 мл бутильованої води
- 2 ківі
- 1 банан
- жменя свіжого шпинату
- 1 ст.л. насіння чіа
- 1 жменя горіхів кешью
- 3 гілочки свіжого базиліка
Спосіб приготування:
- Ківі і банан очистити і нарізати кружечками, шпинат промити і обсушити.
- Скласти в стакан блендера ківі, банан, огірок, базилік і шпинат. Влити частину води і збити.
- Поступово невеликими частинами додавати воду до отримання потрібної консистенції.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які олії краще додавати в їжу за рекомендаціями Світлани Фус.