Будда-боул: як приготувати його в домашніх умовах

10 вересня 2020, 18:10
Продукти в цій страві не змішують, як в салаті, а викладають окремо

Боул з нутом та лососем

Різні боули все частіше з'являються в меню кращих ресторанів. Цю страву охоче фотографують і хваляться знімками в соцмережах. Однак боули – це не тільки красиво, але і корисно. Вони допомагають дотримуватися всіх дієтологічних норм і з'їдати рекомендовані порції овочів і зелені, фруктів і ягід.

Боул з авокадо і лососем

Реклама

Боул ще називають "чашею Будди". За легендою, після медитацій він прогулювався по місту з невеликою круглою чашкою в руках, а турботливі городяни клали туди овочі, бобові і різні крупи, щоб вшанувати його.

Пропорції ідеального будда-боулу наступні:

  • крупи (гречка, пшоно, перловка, рис бурий, червоний або дикий, булгур, кіноа, кускус, полента) – 20%
  • овочі після термічної обробки (картопля, баклажани, цукіні, гарбуз, гриби) – 20%
  • свіжі овочі та зелень (помідори, огірки, капуста, редис) – 30%
  • бобові (квасоля, нут, маш, сочевиця) – 20%
  • горіхи, насіння і соус (всі види горіхів, насіння чіа, соняшнику, кунжуту, гарбуза, льону; песто, гірчичний, томатний і рослинні олії) – 10%

Читайте також:

Реклама

Якщо вегетаріанство – не ваша тема, додайте в боул морепродукти, яйця або сир. Деякі гурмани збирають будда-боул на манер суші, додаючи туди норі, лосось або тунець.

Рецепт боулу з авокадо і лососем

Боул з нутом и лососем

Реклама

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 300 г слабосоленої сьомги
  • 120 г нуту
  • 1 грейпфрут
  • 2 авокадо
  • 100 г червоної цибулі
  • Рукола

Дивіться відео, за що так люблять авокадо:

Для запікання нуту:

  • 2-3 ст.л. оливкової олії
  • 1 ч.л. паприки
  • 1 ч.л. карі
  • 1 ч.л. дрібної солі
  • 0,4 ч.л. червоного гострого перцю за бажанням

Для заправки:

  • 50 мл оливкової олії
  • Грейпфрутовий сік

Спосіб приготування:

  1. Приготувати пряний нут. Для цього потрібно попередньо замочити його в холодній воді на ніч.
  2. Промити і відварити горох в підсоленій воді. Потім злити рідину і обсушити.
  3. Насипати нут в миску і додати до нього сіль, паприку, гострий перець, приправу карі і оливкову олію. Перемішати.
  4. Деко застелити пергаментним папером і висипати зверху турецький горох в один шар. Запікати в розігрітій до 190 °С духовці 25 хвилин.
  5. Грейпфрут помити і зрізати шкірку разом з білим прошарком, злегка знімаючи плівку з м'якоті фрукта. Вирізати дольки з грейпфрута, залишаючи мембрани цілими. Коли всі дольки будуть готові, віджати залишки соку з мембран і процідити через сито.
  6. З'єднати грейпфрутовий сік з оливковою олією.
  7. Охолоджену рибу нарізати тонкими скибочками.
  8. Авокадо нарізати пластинками і скропити соком лимона.
  9. Очищену червону цибулю нарізати тонкими кільцями.

Як подавати боул

Красиво викласти продукти гірками на широку тарілку з бортиками, скропити грейпфрутовою заправкою. Боул готовий.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смузі-боул з бананом і малиною, а також ділилися рецептом домашнього хумуса.