Бореться з вірусами і покращує пам'ять: дієтолог розповіла про користь граната

9 грудня 2020, 13:17
Гранат містить велику кількість антиоксидантів

Гранат багатий на антиоксиданти

Сезон гранатів у розпалі. Він гарний і неймовірно корисний. Це джерело вітамінів, клітковини, мінералів і біологічно активних рослинних сполук. Прекрасне джерело антиоксидантів. Якщо ви додасте зерна та сік граната до свого раціону, то істотно зменшите ризик виникнення хронічних захворювань. Разом з нутриціологинею, консультанткою з питань дієтології та управління здоров'ям Вірою Паламар поговоримо про цей чудовий фрукт детальніше.

Фото: Віра Паламар, дієтологиня, нутриціологиня

Гранати – одні з найкорисніших фруктів на Землі. Вони містять низку корисних рослинних сполук, яким немає рівних в інших продуктах. Вони можуть допомогти знизити ризик різних серйозних захворювань, зокрема хвороби серця, рак, артрит та інші запальні стани, допоможуть поліпшити пам'ять і підвищити ефективність вправ. Можна їсти зерна граната або випити гранатовий сік.

Реклама

Розкладаємо гранат на складові

Одна чашка зерен (170 грамів) містить :

  • Клітковини: 7 г
  • Білка: 3 г
  • Вітаміну C: 30% від добової потреби
  • Вітаміну К: 36% від добової потреби
  • Фолієвої кислоти: 16% від добової потреби
  • Калію: 12% від добової потреби

Чому гранати нам необхідні

Реклама

Вони містять дві унікальні рослинні сполуки з потужними лікувальними властивостями

Пунікалагіни – потужні антиоксиданти, містяться в гранатовому соку та шкірці. Вони такі потужні, що гранатовий сік має утричі більшу антиоксидантну активність, ніж червоне вино та зелений чай . Екстракт граната зазвичай виготовляють зі шкірки через високий вміст антиоксидантів і пунікалагіна.

Реклама

Гранат може допомогти в боротьбі з підвищеним артеріальним тиском

В одному дослідженні у людей з гіпертонією спостерігалося зниження артеріального тиску після вживання 150 мл гранатового соку щодня упродовж двох тижнів.

Гранат допомагає боротися з артритом і болем у суглобах

З огляду на те, що рослинні сполуки в гранаті мають протизапальну дію, логічно, що вони можуть допомогти в лікуванні артриту.

Читайте також:

Гранат допоможе впоратися з бактеріальними та грибковими інфекціями

Вони борються з деякими типами бактерій, а також з дріжджами Candida albicans. Антибактеріальні та протигрибкові ефекти також можуть захищати від інфекційних і запальних процесів у роті. Таких, як гінгівіт, пародонтит і стоматит зубних протезів.

Гранат може поліпшити фізичну активність

Завдяки вмісту великої кількості корисних нітратів, які значно підвищують працездатність.

Читайте також:

Гранат багатий вітаміном С

Сік одного граната містить більше 30% від щоденної потреби у вітаміні С. Вітамін С руйнується при пастеризації, тому вибирайте домашній або свіжовичавлений гранатовий сік, щоб отримати максимум поживних речовин.

Гранат захищає від хвороби Альцгеймера

Вважається, що завдяки високій концентрації антиоксидантів гранат затримує розвиток хвороби Альцгеймера і захищає пам'ять.

Гранат покращує травлення

Гранатовий сік допомагає зменшити запалення в кишечнику і поліпшити травлення. Це корисно для людей з хворобою Крона та іншими запальними захворюваннями кишечника.

Гранат корисний при хворобі серця

Гранатовий сік захищає серце та артерії. Він покращує кровотік, збільшує еластичність судин і перешкоджає накопиченню холестерину в артеріях.

Гранат захищає від вірусів

Завдяки високому вмісту вітамінів С і E гранатовий сік допомагає боротися з інфекціями. Також було доведено, що гранати мають антибактеріальні та противірусні властивості. Крім цього, гранатовий сік є хорошим джерелом фолієвої кислоти, калію і вітаміну К.

Гранат покращує пам'ять

Щоденне вживання 225 мл гранатового соку покращує концентрацію і пам'ять.

Гранат підвищує витривалість

Гранат може стати новим стимулятором спортивних результатів. Він знімає біль у м'язах і допомагає швидше відновити сили. Завдяки вітаміну В6, цей фрукт здатний швидко регенерувати мікророзриви, які з'являються на м'язах під час тренування.

Тут дізнаєтеся про користь фініків і про те, чим вони можуть нашкодити.