Апетит, угамуйся: як позбутися від звички переїдати

26 листопада 2018, 04:50
Зменшать тягу до їжі палички для суші і 100 грам оселедця в день

Фото: pixabay

Часто в тому, що ми обростаємо зайвими кілограмами, винні перекушування. Як зав'язати з цією звичкою і зменшити порції, що з'їдаємо під час основних прийомів їжі, нам розповіла Людмила Денисенко, дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння.

  • Пийте кожні 15 хвилин

Якщо ви цього не робите, то 100% за почуттям голоду ховається всього лише спрага. Крім того, підкидаючи, а вірніше, підливаючи щось у шлунок, ви трошки обманюєте його. А так як "брехати" ви будете по чотири рази за годину, то бажання поїсти не буде таким вже гострим.

Реклама
  • Без недосипів

Для всіх біохімічних процесів організм невпинно використовує мінерали, вітаміни, білки, вуглеводи і жири. Під час стресу витрата корисних речовин збільшується, і у організму виникає більша, ніж зазвичай, потреба в їхньому надходженні. Про це головний мозок сигналізує своєму господареві: "Давай, їж!" А хронічні недосипання – це різновид стресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Їжте паличками

Сигнал про насичення головний мозок отримує лише через 20 хвилин після того, як до шлунку потрапила їжа. За цей час в нього можна покласти сті-і-ільки всього! Саме тому ті, хто обідають за п'ять хвилин, загрібаючи їжу ложками, через ці 20 хвилин раптом виявляють, що переїли. Їжте паличками для суші: ними не вдасться ні їсти швидко, ні запихатися великими порціями.

Реклама
  • Зменшіть сіль у раціоні

Вона стимулятор апетиту. Тому відмовтеся від промислово оброблених продуктів, що містять глутамат натрію, бікарбонат натрію, йодид натрію – це "родичі" солі. А самої "білої смерті" сумарно у всіх продуктах їжте не більше 1 ч. л. за день.

  • Налягайте на оселедець

Хром підвищує чутливість тканин до інсуліну, відсуваючи момент настання голоду. Всього 100 г (два шматочки) оселедця або стільки ж скумбрії містять добову потребу організму в цій речовині. Риба мусить бути або тушкованою, або слабосоленою (можна купити солону і вимочити її у воді).

Альтернатива: "ампутація" частини шлунку і 2-х м кишечника

Реклама

Якщо ніщо не допомагає приборкувати апетит, а індекс маси тіла перевалив за 35 одиниць, значить, в обмінній системі організму стався непоправний збій і потрібні радикальні методи. Наприклад, відрізання частини шлунку, що регулює баланс греліну (гормону голоду) і лептину (гормону ситості). А якщо є супутні ожиріння захворювання (гіпертонія або цукровий діабет 2 типу), то операція може бути проведена вже за індексом маси тіла в 30 одиниць. Індекс маси тіла розраховується так: потрібно розділити вагу людини в кілограмах на його зростання в сантиметрах у квадраті.

"Крім відновлення балансу цих гормонів, людина починає менше їсти, що позитивно позначається на її вазі, – пояснює Андріан Рейті, к. м. н., Член європейської асоціації хірургів травного тракту. – Це відбувається завдяки тому, що обсяг шлунку під час ожиріння був у нього близько 2500 мл, а стає 70-80 мл, і поїдання колишніх порцій їжі буде викликати нудоту, а то й блювоту. Безумовно, після цього пацієнт мусить докладати зусиль щодо дотримання ЗСЖ, включно з недоступний раніше через величезну вагу спорт. Тепер йому буде легше це зробити, адже за два-три місяці товстун втратить 30-40 кг зайвої ваги".

"Розставання з такою кількістю жиру дозволить попередити розвиток діабету 2-го типу, ішемічної хвороби серця, дисбалансу статевих гормонів, і навіть вилікує ці захворювання, якщо хвороби вже були, – додає Ігор Яцик, хірург Київської обласної клінічної лікарні № 1. – Адже саме під час ожиріння тканини втрачають чутливість до інсуліну, серце працює у постійному навантаженні, а жир виділяє надлишок жіночого гормону естрогену. Також зникнуть запори, збільшаться захисні сили організму, зменшиться ризик розвитку захворювань серця та імунної системи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як і за будь-якогоихірургічного втручання, під час такої операції є відновний період: він триватиме близько місяця, потім потрібно буде прийти на профілактичну консультацію до хірурга. Ще раз – через три місяці, потім – через шість місяців і далі – кожні півроку. З лікарні після операції можна піти через 2-3 дні: вона робиться через проколи.

Таким же буде відновлювальний період і за іншого виду операції – пацієнту за допомогою шунтування "вимикають" з функціонування системи 2 м тонкого кишечника. Але цей вид втручання менш пріоритетний, оскільки вимагає від пацієнта більшої самодисципліни, адже є колишні порції він зможе. Але навіщо? Адже сенс операції в тому, що в організм буде всмоктуватися менша кількість білків, жирів і вуглеводів, оскільки кишечник, через який цей процес відбувається, буде істотно скорочений. Це попереджає ожиріння, оскільки організм перетворює на жир надлишок білків і вуглеводів, а зайвого всмоктування цих речовин вже не буде. Іноді під час шунтування пацієнт втрачає у вазі забагато, і тому мусить приймати великі дози вітамінів і мікроелементів, а також вживати їжу, багату білками, щодня. Але це все ж краще, ніж постійно пити таблетки від тиску і колоти інсулін.

Існує і третій вид операції – так званий бандаж на шлунок.

"У нього невисокий ефект схуднення (10-20 кг) і високий ризик ускладнень, включно з кровотечею, а також те, що операцію доведеться повторювати, і не виключено, що не один раз. На "вхід" у шлунок одягається бандаж: є ризик, що він може бути відкинутий організмом як чужорідне тіло, також можливо нагноєння, – попереджає Андріан Рейті. – Проте цей вид операції проводять, хоча і більше за інерцією: медкомпанії продовжують випускати бандажі, тому їх і використовують. Але я б такий вид операції не рекомендував. Всі операції безкоштовні. Заплатити потрібно тільки за матеріали – на жаль, держава ними держклініки не забезпечує. Інструменти для безкровного розрізання коштують 500-800 доларів, для зшивання – від 5000 грн (таких степлерів на одну операцію потрібно 5-8 штук".