Без корисного сніданку взимку не обійтися: їсти зранку важливо, щоб не гладшати / Фото: Колаж: Сьогодні
"Швидкі" пластівці або мюслі, якими багато хто любить снідати, – далеко не найкращий варіант ранкової їжі, навіть якщо залити їх теплим молоком. Але ще більше згубно для здоров'я взагалі не снідати. Чому – дізнаємося від наших експертів.
Чому потрібно снідати обов'язково?
Ранкова їда допомагає нашій травній системі "прокинутися": особливо активно органи травлення починають працювати з 7-ї ранку до 11-ї дня. Як зазначає консультант зі здорового харчування та лікарка тибетської медицини Олена Беляєва, ранковий сніданок, та ще й правильними продуктами, підтримає роботу організму, допоможе метаболізму й навіть допоможе запобігти розвиткові захворювань.
Що не можна їсти на сніданок?
Також важливо готувати свіжі сніданки – вчорашні підігріті каша, суп, варені сосиски не корисні як сніданок. Зробити ранковий омлет, зварити кашу (особливо якщо ви замочили крупу на ніч) або на крайній випадок обійтися гарячим бутербродом буде не набагато довше, але значно корисніше.
І, звичайно ж, печиво, цукерки або перехоплений дорогою на роботу хот-дог – теж поганий варіант для сніданку. Ранкова їжа має бути насичена вітамінами, мінералами, Омега-3 жирними кислотами, які допоможуть мозку краще працювати протягом дня.
Які продукти підходять для сніданку
Після пробудження випийте натще склянку кип'яченої води (охолодженої до приємної вам температури), це допоможе "увімкнути" травлення . Для сніданку вибирайте легкі, але одночасно ситні продукти – наприклад, кашу (але не кашу-хвилинку, краще зварити із замоченої на ніч крупи).
Після сніданку каву, чай, а особливо холодну воду відразу краще не пити. Якщо дуже хочеться, зробіть кілька ковтків, а сам напій випийте через 15-20 хвилин після їди.
А чи можна приклад правильного сніданку?
Один з найкращих білкових продуктів для корисного сніданку – це яйця. Омлет з овочами – непоганий варіант. Поки він готуватиметься, ви можете прийняти душ. Яйця можна їсти щодня (1-2 штуки). До збитих яєць додайте овочі – можна потерти на тертці цукіні, кабачок, порізати болгарський перець, ці овочі швидко тушкуються.
Можна розбавити тушковані овочі салатом зі свіжих овочів, покласти трохи насіння льону, кунжуту чи соняшнику. Психолог, дієтолог, консультант із здорового харчування Ксенія Рен рекомендує білкові сніданки. До білкових продуктів, як уже сказано, ідеально підходять свіжі або парені овочі, а на десерт – фрукт. Ось кілька варіантів, що приготувати:
- Вівсяний млинець із фруктами та сиром.
- Трохи каші з яйцем та салатом, фрукти на десерт.
- Тост цільнозерновий з сьомгою та салатом.
- Яєчня з овочами, салат, фрукти.
- Сирники, фрукти, запіканка.
Також ми писали, як схуднути до Нового року без шкоди для здоров'я.