Зимовий гон і життя на п'ять років довше, ніж дикій природі: як вирощують оленів на фермі в Закарпатті

4 березня 2017, 10:00
Олені живуть до 20 років, їдять кукурудзяні палички без цукру і віддають роги на ліки

Вухастики. Суворі, навіть без / Фото: Олександр Яремчук

Майже 30 років в Україні працює ціла оленяча ферма. Сюди навіть пускають всіх бажаючих – подивитися на оленів і погодувати їх. Знаходиться вона в Закарпатті, неподалік від містечка Хуст і села Іза, і займає площу 57 гектарів.

Її власник і керівник Михайло Бугаш розповів нам, що історія оленячої ферми почалася, коли з Калінінградської області привезли близько 90 оленів на розведення, але 45 майже відразу втекли через діру в паркані. Дорога була важкою і довгою, три дня, і тварини перехвилювались. Частину зловили, а частину довелося пристрелити: вони не підпускали до себе людей. Потім довезли ще оленів, і зараз стадо налічує близько 350 голів. Живуть тут олені до 20 років, а в природі – до 14-ти.

На фермі вони відчувають себе, як вдома: приходять поїсти до годівниць (вранці і ввечері), а потім йдуть далеко в ліс. Є річка, з якої вони п'ють воду, а в спеку і зовсім просто залазять в неї і сидять – тільки голови з очима видно.

У листопаді-грудні у оленів починається гон. На самців тоді дивитися страшно: вони нічого не їдять, вимазуються в грязі і постійно б'ються, іноді навіть до смерті. Переможці отримують можливість покривати самок, і в кінці червня-серпня проходить масовий окіт. Оленихи виношують малят близько семи місяців. Правда, зараз, зі зміною сезонів і погоди, період гону трохи зсувається, і це дуже погано, кажуть фахівці: якщо оленя народжується пізніше, воно може загинути від холоду, тому що його річна шерсть не встигне змінитися на зимову. А взяти його на руки, щоб зігріти, не можна: мати відразу ж відмовиться від дитинчати, і воно загине.

"Коли народжується оленятко, мама його годує, а потім залишає і пасеться в 100-150 м від нього. Оленя нікуди не йде. На ніч вона повертається, знову годує його і переносить в інше місце. Найстрашніші вороги для малюків – ворони. Іноді з лісу виходять вовки, але поки проблем не було: оленів вони не чіпають", – розповідає Михайло
.

Реклама

З господарем — повне взаєморозуміння

Малюки. Тримаються насторожено

Реклама

ГОДІВЛЯ: ПШЕНИЧНА ДІЄТА

Нам пощастило двічі . По-перше , ми потрапили якраз на момент годування . По- друге – для нас зробили виняток і пустили в загін . Зазвичай відвідувачам дають можливість годувати тварин через решітку , а один , сумирний і перевірений олень , ходить перед загоном і відповідає за спілкування з відвідувачами . " Олені знають , що якщо приїжджає багато людей , то їжі буде багато , тому їх підходить більше . Якщо ж приїхали всього пара людей , вони розуміють , що їжі буде небагато, і до відвідувачів виходять тільки найбільш нахабні " , – пояснює Михайло .

Мені урочисто вручають жовте пластикове 5-літрове відро, повне спеціальних кукурудзяних пластівців для оленів – вони без цукру. І тут же до мене підбігають найбільш нахабні особини, яких треба годувати. Мені хочеться погодувати оленят, але до них я просто не можу дістатися через натовп дорослих оглоїдів. У якийсь момент особливо безпринципний олень просто засунув морду в відро, боляче прищемивши ручкою лікоть, і я не могла звільнитися, поки він не прикінчив все, що там було. Я навіть трохи образилася на цих нахаб, які не дали мені повозитися з оленятами.

Нахаба. Саме цей олень з'їв всі мої запаси кукурудзяних паличок

Реклама

КРАСЕНІ З ХАРАКТЕРОМ.Поки ми з фотографом спілкувалися з оленями , фотографували і обмінювалися емоціями , нас активно охороняли співробітники . Олені , як і люди , за характером різні : є особини , які і в груди копитами можуть вдарити . Кожного вихованця працівники знають буквально " в обличчя " : який темперамент , що любить , чим хворіє . До нас особливо агресивних намагалися не підпускати .

Їсть стадо дуже багато, і обходиться власнику дорого. Сіна в годівницях завжди необмежена кількість, а пшеницю насипають двічі в день: вранці і ввечері. Цього року зима сувора, тому стандартних 140 тонн пшениці (обходяться в 160 000 долл щорічно) не вистачило, і довелося докуповувати ще. Також на сезон купують близько 40 тонн сіна. З середини березня стадо починає добувати їжу самостійно, влітку їх взагалі не потрібно годувати, а взимку вони повністю залежать від людини. Чим холодніше, тим більше кормів доводиться їм давати. Місцеві працівники, крім того, що повинні годувати оленів, 2-3 рази на день обходять територію – перевіряють, чи не загриз оленя вовк, чи немає травм, не прийшли браконьєри та ін. Вони ж проводжають відвідувачів, видають корм та інше.

Михайло каже , що найкращий час подивитися і погодувати олень стадо – травень-липень . Тоді вони стають красивими : світло – коричневими в яскраві білі цятки , як Бембі . Зараз , навпаки , вони тьмяні , без рогів , цятки ледве проступають : скоро тварини почнуть линяти . Але з іншого боку – зрозуміло , як вони виглядають і " в житті " .

Вхід коштує 20 грн з дорослих , 10 грн – діти і пенсіонери . Дуже багатьох пускають безкоштовно : інвалідів , дітей з багатодітних сімей та ін . Відро корму обійдеться в 25 грн . Кажуть , що раніше приїжджало багато туристів з – за кордону , але зараз залишилися тільки українці .

Їжу олені видобувають тільки в теплу пору , а взимку повністю залежать від господарів.

Їсти подано. Стадо знає, що настав час обіду, і шикується біля годівниць

ЦІННІ РОГИ: ЙДУТЬ НА ЛІКИ

Панти ( по простому кажучи , неокостенілі роги ) – саме те , заради чого оленів тут і розводять . З них виготовляють спеціальну настоянку , яка допомагає при багатьох хворобах ( гіпотонії , неврозах , зниженому імунітеті ) .

Ріжки оленям починають пиляти в кінці липня – початку серпня. Важливо вгадати момент, коли вони вже досить виросли, але ще не встигли закостеніти – саме тоді це найцінніший продукт. Причому рахунок йде буквально на дні: пропустив потрібний момент – і все, брак, вони максимум можуть прикрасити чиюсь квартиру. Ріжки придатні для ліків у тварини у віці від 4 до 14 років, потім структура змінюється, і їх уже не приймають. До речі, роги влітку ростуть з величезною швидкістю – до 4 сантиметрів у день (багато в чому зростання залежить від харчування і навіть погоди – якщо раптово холоднішає, зростання ріжків зупиняється). І поки у оленів йде активне зростання рогів, вони не б'ються, бо, якщо зламати ріг, тварина напевно загине від артеріальної крововтрати. У рогах в цей час такий натиск крові, що, коли до них доторкаєшся, відчуваєш, які вони гарячі і навіть пульсують.

На момент пиляння рогів чужих не допускають, щоб олені не нервувати (цікаво: білі попки у оленів сигналізують родичам: "тут чужинці", а як тільки звірі заспокоюються – зад стає коричневим). Якщо люди похилого особини нічого не бояться, ідуть сміливо і самі підставляють своє багатство під спіл, то з молодими можуть бути проблеми: вони впираються і брикатися. Після того як роги відпиляли, їх відправляють в морозильну камеру, а потім – на тернопільську фармацевтичну фабрику, де роблять ліки, які підвищують імунітет і взагалі сприяють оздоровленню.

Вартість спиляних рогів мені на фермі не відкрили : мовляв , комерційна таємниця . Але в " народних аптеках " смужки пантів коштують від 400 грн за 20 грамів .

Тримають оленів на фермі , по суті , тільки через роги : на м'ясо їх бити шкода , і тут кажуть , що такого не роблять . Шкури оленів ні на що не годяться : у них порожні волоски , які обсипаються і ламаються . Можна , звичайно , їх вичинити , але шкіра буде настільки дорога , що дешевше купити цілу куртку , ніж якісно обробити одну шкуру . До речі , не йде в хід навіть шерсть овець , які живуть разом з оленями на фермах . Її просто викидають : нікому нею займатися .

Рогатих красенів небагато

БИТВИ: ЗА САМКУ І МОЛОКО

Хоча на фермі більше цінуються "хлопчики", адже саме від них отримують дорогі ріжки, але в популяцію тут принципово не втручаються і не позбавляються від самочок. "Природа повинна сама все відрегулювати. Тому що якщо буде занадто багато самців, то вони просто повбивають один одного (битви починаються, коли олені досягають 4 років). Той, хто сильніший, покриває більше самок, робить такий собі гарем – у нього може бути і 5-10 самок. А є слабкі олені – "євнухи", їх навіть до годівниці не допускають. У нас тут є один, Малюк, йому вже 21 рік, раніше був альфа-самцем, а тепер зовсім знесилів. Тому його ми годуємо окремо", – розповідає Михайло.

ВЕСЕЛА КОМПАНІЯ.Крім оленів , на фермі живуть собака , старенький ослик і кілька овечок . До нашого приїзду одна овечка якраз окотилась , і ми отримали можливість спостерігати за драмою . Молода мати й гадки не мала , що робити з народженим годину назад ягням , і орала поганим голосом . Малюк за нею бігав і намагався пити молоко ( нам пояснили , що якщо протягом пари годин він не поїсть , то у нього " злипнется " шлунок , і він може загинути).

Овечий пологовий будинок. У цьому хліву живуть лише матусі з малюками

60 хвилин. Повний вік цієї крихітки

Цей – дорослий. Йому вже більше доби

Фан-клуб. Також просять їжу

БУЙВОЛИ: МОЛОКО НА ВАГУ ЗОЛОТА

Зовсім поруч з унікальною оленячої ферми розташувалася інша – буйволяча. Цих тварин раніше хотіли розводити по всьому СРСР, але, на жаль (чи на щастя), прижилися вони тільки на Закарпатті. Але тут вони теж рідкість: зараз налічується всього 72 голови. Спочатку тварин привезли в Україну, щоб давати дітям у садочках їх поживне молоко і таким чином підвищувати малюкам імунітет (воно настільки жирне, що теля, який при народженні важить всього 7-8 кг, за пару тижнів виростає до 22 кг). Але оскільки тварини не прижилися в інших регіонах, їх відправили в Закарпатті та роздали багатодітним сім'ям.

Згодом люди почали від них позбавлятися . Справа в тому , що буйволів дуже дорого утримувати : буйвол з'їдає корму в два рази більше , ніж корова , а дає молока менше , ніж коза , – всього півтора – два літри в день . Але фермер Василь Шимон вирішив не дати цьому рогатому " добру " прірву , і почав розводити буйволів на своїй фермі . Вона відкрита трохи більше трьох років , але сюди вже їздять лікуватися українці – особливо діти , у яких проблеми з легенями .

Ледве заходимо в вольєр , до нас кидаються величезні тварини . Стає страшно , і я планую тікати , але тут втручається їх " пастух " , фермер Василь : " Роза , Кармеліта , Зорька , хей ! " – і вони , як слухняні корови , йдуть в сторону . Правда , продовжують недовірливо поглядати на гостей . " Буйвол – тварина дика , його складно приручити . Але якщо звикне , то буде підходити і навіть брати їжу з рук " , – заспокоює нас Василь .
Собівартість буйволячої молочки досить висока . Тому стакан молока коштує так само , як літр коров'ячого , – 20 грн , а кілограм сиру – 500 грн . Але товар не залежується : є постійні клієнти , які викуповують все .

Суворі і прекрасні. До чужих ставляться насторожено

Кармеліта. Не зрозуміло – чи то красується, чи то погрожує

Жіночий бій. Дівчатка щось не поділили