Життя жирних: користь і шкода холестерину

6 січня 2015, 09:45
Холестерин не тільки формує бляшки, але і будує клітини

Такі схожі брати Холестеринові займаються абсолютно різною діяльністю.

Про холестерин написані мільйони книг і статей, однак багато хто дотепер плутає поганий холестерин з хорошим, а то й зовсім вважають, що від холестерину може бути виключно шкода. Розібратися, як йдуть справи насправді, нам допомогла дієтолог і терапевт Тетяна Фіалкова.

СЕКРЕТНЕ ДОСЬЄ

Реклама

Кожному з нас протягом життя доводиться стикатися з цими двома в міру вгодованими чоловіками: два брати-близнюки схожі за виглядом, але різняться по суті.

Бед Холестеринов

Кличка: Поганий.

Реклама

Спеціальність: руйнівник.

Характер: дуже кепський. Ледачий. Любить лежати і відкладатися на стінках судин, а також перешкоджає проникненню вітамінів і мікроелементів.

Додаткові відомості: розлучений.

Реклама

Велл Холестеринов

Псевдонім: Хороший.

Спеціальність: виконроб, архітектор. Бере участь у будівництві клітин, а також у формуванні гормонів і роботі ендокринної системи.

Характер: добрий, бадьорий, діяльний.

Додаткові відомості: не одружений.

КОРИСТЬ ХОРОШОГО

Про користь хорошого холестерину для початку треба знати головне: багато гормонів людського організму (статеві і ті, що виробляються корою наднирників) будуються з його участю, і саме хороший холестерин бере участь у побудові клітин. Його можна зустріти у складі мембран клітин, адже він регулює їх проникність. При цьому участь його настільки серйозно, що якщо "жирку" не вистачить – клітини стають "дірявими", а значить і беззахисними перед атакою вірусів. Цей момент особливо небезпечний для дітей. Тому в меню підростаючого покоління повинні бути страви, що дарують карапузам хороший холестерин, який допомагає організму рости, розвиватися і бути здоровим. Крім того, завдяки цьому гарному хлопцеві в організмі людини виробляється вітамін D. Важливо знати, що в організмі міститься до 350 г цієї речовини. Притому 1/3 ми отримуємо з їжею, а решта синтезується сама.

ШКОДА ПОГАНОГО

Поганий холестерин (він же ліпопротеїд низької щільності) з'являється завдяки печінці, яка синтезує його з насичених жирів, здобутих з їжі. З'явившись, він відкладається на стінках судин і в міжклітинній тканині, утворюючи холестеринові бляшки. Через деякий час вони перекривають просвіт судини, через що порушується кровообіг. Також не варто забувати, що бляшки часто сприяють утворенню тромбів, які, відірвавшись, можуть перекрити артерію. Вся ця "підривна діяльність" підвищує ймовірність виникнення інфарктів та інсультів. Крім цього надлишок поганого холестерину погіршує проникність мембран клітин, сповільнюючи метаболічні процеси, перешкоджає проникненню корисних речовин, сприяє ламкості судин.

ЗВІДКИ ВОНИ З'ЯВЛЯЮТЬСЯ

Хороший холестерин надходить в організм завдяки правильним продуктам: яйцям, невеликій кількості сала (30 грамів на день), сиру нормальної жирності. А також синтезується в організмі при активному сприянні будь-яких рослинних жирів.

Поганий виробляється з продуктів, багатих трансжирами, пальмовою олією (здоба, жовтий сир), а також утворюється з ліпідних надлишків в тому випадку, якщо раціон рясніє жирною (нехай і правильною) їжею. Простіше кажучи, 30 грамів сала – на користь, 2 кілограми – на шкоду. Шоколад, копченості, маргарин, ковбаса і навіть червона риба у великих кількостях – поставщики матеріалу для створення поганого холестерину. Людям із серцево-судинними захворювання все вищеперераховане краще не вживати.

ЛІПІДОГРАМА — ФОТО ХОЛЕСТЕРИНУ

Оцінити стан судин і вчасно дізнатися про холестеринову окупацію допоможе спеціальний аналіз – ліпідограма. Це дослідження дозволяє оцінити загальний рівень холестерину і співвідношення поганого до хорошого. Для цього в будь-якій лабораторії слід здати кров з вени натщесерце, причому після прийому їжі повинно пройти не менше 12 годин. Наприклад, ввечері – легка вечеря, вранці ж будь їжа і питво заборонені. Вартість такого аналізу в приватних лабораторіях – від 60 грн. Прочитати ліпідограму для початку можна і самому: рівень ліпопротеїдів низької щільності не повинен перевищувати 4,1 ммоль/л при показнику загального холестерину до 5,5-6 ммоль/л. Інші цифри внаслідок аналізів – привід відвідати лікаря.