Смажена картопля провокує рак

16 листопада 2015, 18:48
Чим більш хрустким після обжарювання виходить продукт, тим більше в ньому акриламіду

Смажена картопля небезпечна для здоров'я. Фото: instagram / jenjenny

Їжа, яка покривається в процесі смаження хрусткою скоринкою, може справити негативний вплив на організм, про це заявили британські дослідники.

За їхніми даними, хімікати в такій їжі можуть викликати рак. Найбільше шкідливих речовин в смаженій картоплі, чіпсах та тостах.

Реклама

При цьому фахівці Агентства з харчових стандартів Великобританії рекомендують не вживати обсмажені продукти з хрусткою скоринкою. Акриламід, що міститься в цих продуктах, утворюється під час теплової обробки.

Згідно з інформацією вчених, цей канцероген формується в результаті хімічної реакції між водою, цукром і амінокислотами. Саме ця речовина підвищує ризик виникнення ракових пухлин.

Примітно, що під час дослідження вчені знайшли одну закономірність: чим більш хрустким після обжарювання виходить продукт, тим більше в ньому акриламіду. Тому, щоб максимально знизити кількість цієї шкідливої речовини, дослідники радять взагалі відмовитися від подібної їжі, або обсмажувати картоплю і хліб лише до утворення злегка позолоченої скоринки.

Реклама

Тим часом картопля в Україні подорожчала майже вдвічі. До зими ціна на овоч підніметься ще більше.