Заготовки на зиму: купити або робити самим

31 липня 2018, 14:35
Експерти порахували вартість домашньої і магазинної консервації

Домашня консервація Фото: pixabay.com

На свій і смак і на всю сім'ю – так повелося ще з часів наших прапрабабусь. Адже раніше інших варіантів зберегти фрукти й овочі на зиму, крім як закатати їх у банки, не було. Зараз умови життя потроху змінюються, але консервацію все одно люблять багато хто. В такому випадку є тільки два варіанти: купити або консервувати, але небагато.

Скільки коштує домашня консервація

Реклама

Літрова баночка хрустких огірків власного приготування обходиться приблизно 20 гривень, скляні банки і кришки – близько 9 гривень, приправи і спеції – близько 3 гривень, а огірки – 7 гривень за 600-700 г. І в жодному магазині таких огірків не купиш, адже пропорції інгредієнтів можна підібрати на свій смак.

В цілому, на сім'ю з чотирьох осіб на річний запас домашньої консервації доведеться витратити 1000-1500 гривень. Це вже сума з урахуванням електроенергії, води і світла.

Скільки коштує консервація в магазині

Реклама

Молодше покоління поступово відходить від суєти з банками, кришками, розсолом і купою витраченого часу. До того ж банки з консервацією займають багато місця в квартирі.

Літрова банка огірків коштує в магазині близько 35 гривень, тобто наполовину дорожче, ніж обходяться домашні. За фактом ви вибираєте кота в мішку, бо не знаєте, які будуть на смак консерви. Тому якщо ви любите консервацію і хочете заощадити, знайдіть перевірені рецепти заготовок в інтернеті, а краще – запитайте у бабусі. І бігом на ринок, тому що саме час купувати огірки – ціни на них вже не падатимуть.

Коли купувати продукти для заготовок

Реклама

Помідори вигідніше закуповувати в середині серпня. Ціна на них ще більше впаде в порівнянні із сьогоднішньою. Тоді ж купуйте перець, фрукти, сливи, абрикоси і персики. Яблука беріть просто зараз – ціна на них також не зміниться.

Ягоди на варення вже майже відійшли, але останню смородину і малину ще можна купити. Якщо 1 кг ягід змішати з 2 кг цукру, проварити і закрити, вийде 1,5 л домашнього варення за 70 гривень. У магазині за ці гроші можна купити менше літра смачного смородинового джему. А ось витрачені сили порахувати не може ніхто – це кожен вирішує індивідуально.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати консервовану кукурудзу на зиму. Сайт "Сегодня" також писав, як не "законсервувати" ботулізм.