Заготовки з кабачків на зиму: ТОП-5 рецептів

2 жовтня 2019, 09:37
Цікаві заготовки на зиму з кабачків

Завдяки своєму нейтральному смаку кабачок – дуже універсальний овоч. Із нього роблять рагу, оладки, смажать у клярі і фарширують.

Дивіться відео, як приготувати оригінальне варення з кабачків:

Реклама

З кабачка також виходять дуже смачні заготовки на зиму. Його можна маринувати, солити, квасити, готувати з нього салати, закуски, ікру, навіть варити варення і робити цукати.

Мариновані кабачки в банках

Реклама

Мариновані кабачки на зиму

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

Реклама
  • 1.5 кг кабачків
  • 1 лист хрону
  • 0.5 пучка петрушки
  • 1 парасолька кропу
  • 10 шт. перцю горошком
  • 1 ч.л. зерен гірчиці
  • 10 зубчиків часнику
  • 1 перець гострий червоний
  • 2 ст. л. крупної солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. оцту 9%

Спосіб приготування:

  1. Спочатку необхідно приготувати ємності для маринованих кабачків. Для цього трилітрові банки стерилізувати, металеві кришки кип'ятити кілька хвилин. Далі на дно підготовленої ємності укласти половинку листка хрону і близько 10 гілочок зелені петрушки.
  2. Потім в банку відправити парасольку кропу, часник, горошини чорного перцю і зерна гірчиці.
  3. Тепер підготувати кабачки. Помити їх, витерти паперовим рушником, зрізати з двох сторін хвостики і нарізати на кружки приблизно по 2 сантиметри.
  4. Далі закласти кружечки кабачків у банку. Заповнивши ємність наполовину, відрізати шматочок гострого червоного перцю і відправити в банку.
  5. Продовжити заповнювати ємність кабачками. Зверху покласти ще приблизно 10 гілочок зелені петрушки. Можна їх розподілити по банці, а можна покласти просто пучком.
  6. Тепер накрити все іншою половинкою листа хрону, щоб окріп, який буде заливатися в банку, не попадав відразу на кабачки, а лився на лист.
  7. Довести воду до кипіння і залити в банку. Залишити прогріватися на 10 хвилин. Далі воду злити і закип'ятити знову.
  8. Поки вода закипає, в банку насипати сіль і цукор, додати оцет. Як тільки закипить вода, залити її в банку і відразу закрити.
  9. Банку перевернути, укутати і залишити до повного самостійного охолодження. Потім кабачки можна заховати в прохолодне місце для зберігання.

Читайте також:

Салат із кабачків, перцю і помідорів на зиму

Салат из кабачков в банках

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 1 кг очищених кабачків
  • 1,5 кг помідорів
  • 4 болгарських перці
  • 5-6 зубчиків часнику
  • 100 г цукру
  • 1 ст. л. кухонної солі
  • 1 ст. л. оцту 9%
  • 1 ст. л. рослинної олії

Спосіб приготування:

  1. Кабачки нарізати кубиками середнього розміру (1,5-2 см).
  2. Помідори нарізати середніми кубиками.
  3. Болгарський перець очистити від насіння і нарізати квадратиками.
  4. Нарізані помідори покласти в каструлю і поставити на плиту. Додати цукор і сіль, акуратно перемішати. Довести до кипіння і варити помідори 10 хвилин, періодично перемішуючи.
  5. Потім додати кабачки і перець. Влити олію, перемішати. Довести до кипіння, варити овочі 30 хвилин. За 15 хвилин до готовності додати рубаний або пропущений через прес часник. Періодично акуратно помішувати.
  6. За 1-2 хвилини до готовності додати оцет і відразу ж накрити кришкою. Довести до кипіння і зняти з вогню.
  7. Розлити в гарячому вигляді по стерилізованих банках і закрити простерилізованими кришками. Вийде 3 банки об'ємом 0,45 л.
  8. Закупорені банки відразу перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження.

Варення з кабачків на зиму

Кабачковое варенье

Час приготування:

  • понад 3 години

Ігредієнти:

  • 1 кг кабачків
  • 2 середніх лимони
  • 800 г цукру

Способ приготування:

  1. Кабачки очистити від шкірки, видалити насіння і порізати кубиками.
  2. Лимон разом із цедрою натерти на дрібній тертці.
  3. Змішати лимон і кабачки з цукром, добре перемішати і залишити на ніч.
  4. На наступний день суміш довести до кипіння, проварити 7-10 хвилин і дати настоятися ще 5-6 годин.
  5. Після цього варення ще раз довести до кипіння і варити на повільному вогні 45 хвилин.

Аджика із кабачків

Аджика с кабачками

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

  • 3 кг кабачків
  • 1 стакан рослинної олії
  • 10 ст.л. томатної пасти
  • 3,5 ст.л. солі
  • 3 ч.л. меленого чорного перцю
  • 4,5 ст.л. 9% оцту
  • 2 головки часнику
  • 1-2 гірких перці
  • Пучок кропу або петрушки

Спосіб приготування:

  1. Очищені кабачки пропустити через м'ясорубку, залишити на кілька годин.
  2. Перекласти в емальовану каструлю, додати олію, томатну пасту, сіль, перець, тушкувати 1,5 години.
  3. Оцет розвести в склянці води, додати в кабачки, туди ж – часник і зелень, тушкувати ще 10 хвилин. Розкласти по банках, закатати.

Ікра з кабачків із майонезом на зиму

Кабачкова ікра на зиму з майонезом

Час приготування:

  • 3 години

Інгредієнти:

  • 3 кг кабачків
  • 500 г цибулі
  • 250 г майонезу
  • 250 г томатної пасти
  • 150 мл рослинної олії
  • 2,5 ст. л. з гіркою цукру
  • 2 ст. л. крупної солі
  • 0,5 ч. л. чорного меленого перцю
  • 2 лаврові листка
  • 1 головка часнику
  • 2 ч.л. 9% оцту

Спосіб приготування:

  1. Кабачки добре помити, за бажанням очистити від шкірки. М'якоть крупно нарізати, видалити велике насіння.
  2. Лук очистити від лушпиння і нарізати.
  3. Пропустити кабачки і цибулю через м'ясорубку.
  4. Надіслати подрібнені овочі у велику каструлю з товстим дном. Додати сіль, цукор, майонез і томатну пасту. Довести до кипіння і тушкувати на невеликому вогні 1 годину.
  5. Додати мелений перець, пропущений через прес часник, лавровий лист і рослинну олію. Тушкувати ще 1 годину.
  6. В кінці приготування прибрати лавровий лист. Додати оцет і збити кабачкову ікру занурювальним блендером до отримання однорідної маси.
  7. Розкласти гарячу ікру з кабачків із майонезом у стерилізовані банки і закупорити прокип'яченими металевими кришками. Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою і дати повністю охолонути.
  8. Зберігати кабачкову ікру з майонезом в прохолодному місці.

Як вибрати кабачки для заготовок

  • Овоч має бути середньої довжини (не більше 15-20 см). Вага хорошого кабачка зазвичай не перевищує 250-350 г
  • Шкірка кабачка повинна бути гладкою на дотик і досить тонкою.
  • Овочі хорошої якості не мають пошкоджень на шкірці (наприклад, вм'ятин, заглиблень, нерівностей).
  • Ще одним критерієм якості кабачків є рівний колір (він коливається від жовтуватого-зеленого відтінку до зелено-коричневого).

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом літнього салату з кабачків гриль. "Сегодня" також розповідали, як приготувати кабачкові оладки з рисовим борошном.