/ Фото: Сьогодні
Японські роли та суші давно стали для українців звичною стравою. Люди зазвичай вважають суші поживними і здоровими. Багато хто навіть навчився робити їх самотужки. Але, виявляється, навіть приготовлені вдома суші можуть бути небезпечними для здоров'я.
Домашні суші: особистий досвід Лілії Кіш
Суші – одна з улюблених страв співачки Лілії Кіш. Вона віддає перевагу класичним – без сиру, огірків, або авокадо.
"Я люблю прості суші, в яких є тільки рис, риба і норі", – говорить співачка.
Лілія зізнається, що їй іноді навіть соромно їх замовляти, бо в популярних сетах їх немає. Для приготування ролів вона вибирає нешліфований рис, який варить з невеликим додаванням оцту. Співачка вважає, що головне – правильно загорнути і нарізати роли.
Чим можуть бути небезпечні домашні роли: думка дієтолога
Щоб зрозуміти, чи дійсно небезпечні домашні роли, ми звернулися до відомого дієтолога-генетика Людмили Гончарової. Вона застерігає: під час приготування такої страви слід бути максимально уважним. Особливо – до якості продукції. Нашкодити собі можна навіть водоростями, якщо купувати їх у постачальників без відповідних сертифікатів.
"У водоростях норі можуть бути важкі метали. Це ртуть, це миш'як, свинець і так далі. Вони можуть привести до різних отруєнь – до короткочасної втрати зору", – розповіла Людмила Гончарова.
Якщо водорості норі замість темно-зеленого кольору яскраво-зелені, від таких краще відмовитися.
Як безпечно їсти суші: відповідь нутриціолога
Зловживати суші і ролами не варто. Дієтологи рекомендують вживати екзотичну їжу не частіше, ніж два рази на місяць.
"Є класний лайфхак: щоб не отруїтися, я зазвичай рекомендую вживати роли з васабі, з яким вони подаються, бо він є антисептиком. Отримати харчове отруєння, коли ви вживаєте васабі, в рази зменшується", – говорить Іванна Лук'янчук, нутриціолог, експерт центру дієтології.
Детальніше дивіться у сюжеті:
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно варити рис для суші, а також пояснювали, чому японська кухня вважається найкориснішою.