Отруйні овочі: як захиститися від пестицидів в їжі

15 червня 2017, 11:44
Імовірність наявності шкідливих домішок в українських коренеплодах нижче, ніж в привізних, кажуть експерти

Пестициди – проти бур'янів і шкідників; хімічна обробка – щоб зберегти товарний вигляд. Цю хімію українці їдять разом з овочами і фруктами.

Експерт зі здорового харчування Олександра Жицька каже: на око визначити, чи обробляли продукти пестицидами, майже неможливо.

Реклама

"Я б перевіряла яким чином – в супермаркеті ми можемо подивитися на цінник або запитати країну походження", – зазначає Жицька.

З її слів, ймовірність наявності шкідливих домішок в українських коренеплодах буде менше, ніж в привізних.

Натуральність полуниці експерт перевіряє за виділенням соку: для необробленої полуниці нормально бруднити тарілку.

Реклама

Шкірку овочів і фруктів варто трохи порвати нігтем – натуральний продукт відразу дасть запах. Шкірка має бути негрубою і тонкою.

Миття і очищення овочів зменшить кількість хімічних домішок, але повністю від них позбутися не вдасться навіть завдяки термічній обробці.

Рух соку в картоплі і буряку йде під шкіркою – тобто потрібно товще зрізати шкірку. Рух соків в моркві йде по центру, тому стрижень потрібно видаляти, якщо ви в моркві не впевнені. У капусті качан їсти не можна", – попереджає лікар-дієтолог Борис Скачко.

Реклама

Пестициди та гербіциди не розкладаються і зберігаються в землі десятки років. Тому навіть якщо ви не "удобрюєте" хімікатами власний город сьогодні – не факт, що урожай буде екологічно чистим.