Слойки з лисичками
Лисички можна готувати різними способами: смажити на сковороді, тушкувати разом з м'ясом або додавати в супи. Плюс цих грибів в тому, що вони ніколи не бувають червивими, тому їх не треба перед приготуванням вимочувати в солоній воді.
Навіть якщо ви абсолютно байдужі і до пирогів, і до грибів в цілому, пройти повз випічки з лисичками неможливо. Як і будь-які гриби, лисички потрібно підготувати. Для цього їх можна опустити на кілька хвилин в киплячу воду, відкинути на друшляк і обсушити тканинною серветкою.
Інший спосіб – скласти гриби в миску, закрити кришкою і поставити в мікрохвильову піч на кілька хвилин, потім злити сік, що утворився.
Селянський пиріг з лисичками
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- Листкове тісто
- 400 г лисичок
- 1 цибулина
- Зелень
- Рослинна олія
- Вершкове масло
Для заливки:
- 3 яйця
- 100 г твердого сиру
- 150 мл вершків 20%
- Сіль, перець – за смаком
Дивіться відео, як збирати і готувати лисички:
Спосіб приготування:
- Тісто розморозити, вирізати коло по діаметру форми, трохи розкачати. Викласти в форму, застелену папером для випічки, зробити бортики і наколоти виделкою.
- Лисички обсмажити на олії, нарізану цибулю окремо обсмажити на вершковому маслі.
- Духовку розігріти до 180 °С.
- Для заливки збити виделкою яйця і вершки, додати тертий сир, сіль і перець.
- Викласти на корж смажені гриби, цибулю і нарізану зелень. Залити яєчною сумішшю.
- Випікати пиріг до готовності (близько 30 хвилин).
- Остудити, а потім розрізати на порційні шматки.
Піца з лисичками і сиром
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
Для тіста:
- 190 г борошна
- 150 мл води
- 2,5 г сухих дріжджів (1/2 ч.л.)
- 1/2 ч.л. солі
- Оливкова олія
Для начинки:
- 250 г лисичок
- 30 г козячого сиру
- 1 цибулина
- Невеликий пучок петрушки
- Кілька гілочок чебрецю
- Оливкова олія
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Змішати борошно з сіллю і дріжджами. Влити теплу воду і додати трохи оливкової олії (1-2 ст.л.). Замісити тісто, добре вимісити, накрити серветкою і залишити в теплому місці приблизно на 1 годину.
- Цибулю очистити, нарізати і обсмажити на оливковій олії. Нарізати лисички і додати їх до цибулі. Обсмажувати разом кілька хвилин.
- Тісто розтягнути руками, щоб вийшов круг. Викласти цибулю і лисички. Посипати чебрецем, сіллю і перцем. Додати раскрошенную козячий сир і скропити оливковою олією.
- Випікати в духовці при 220-240 ºС до повної готовності (близько 15 хвилин).
- Посипати піцу з лисичками дрібно нарізаною петрушкою.
Дріжджовий пиріг з лисичками і картоплею
Час приготування:
- 3 години
Складові:
Для начинки:
- 1 цибулина
- Сіль – за смаком
- Кріп – 1 пучок
- 500 г лисичок
- Олія – для обсмажування
- 2 середні моркви
- 2 великі картоплини
Для тесту:
- 2 склянки борошна
- 150 мл молока
- 1 яйце
- 10 г сухих дріжджів
- 200 г сметани
- 4 ст.л. цукру
Спосіб приготування:
- Налийте в миску тепле молоко і розчиніть в ньому дріжджі. Всипте цукор і половину борошна. Перемішайте, накрийте і залиште в теплі на 1 годину.
- Додайте борошно, що залишилося, і сметану. Замісіть тісто, накрийте і залиште ще на 1 годину.
- Тим часом приготуйте начинку для пирога. Цибулю, моркву і картоплю очистіть і наріжте соломкою. Гриби помийте і наріжте шматочками. Кріп подрібніть.
- Розігрійте в каструлі рослинну олію. Обсмажте гриби протягом 5 хвилин. Додайте цибулю і моркву, смажте ще 5 хвилин. На окремій сковороді обсмажте в рослинній олії картоплю, ще 5 хвилин.
- Додайте до грибів картоплю і зелень, посоліть, поперчіть за смаком, перемішайте.
- Тісто розкачайте в два тонких пласта. Форму для випічки змастіть рослинною олією і викладіть половину тіста. Зверху розподіліть начинку. Накрийте другим пластом і защипайте краї. Змастіть верх яйцем.
- Розігрійте духовку до 180 °С. Випікайте пиріг з картоплею і грибами протягом 30-40 хвилин. Перед подачею остудіть.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити ризото з лисичками, а також ділилися рецептом пасти з оливками і лисичками.