Скільки яєць можна з'їдати на день: відповідають дієтологи

22 вересня 2020, 20:02
Чи шкідливі для здоров'я курячі яйця у великій кількості і чим їх можна замінити в стравах

Багато курячих яєць їсти не можна, стверджують дієтологи. Навіть два-три в день можуть перевантажити серцево-судинну систему надмірною кількістю холестерину. Журналісти "Сьогодні" дізналися, скільки ж яєць безпечно з'їдати та чим їх можна замінити в стравах.

Сюжет Юлії Юліної та Андрія Шишлова Відео: Сьогодні

"Сьогодні" запитали в українців, скільки яєць вони зазвичай з'їдають на день. Мешканка Києва Ксенія зізналася, що страшенно любить яйця та обов'язково з'їдає по два щодня: вранці зварене некруто, і в обід. Житель Києва Богдан розповів, що може посмажити омлет з восьми яєць. Водночас киянка Аліса зазначила, що їсть яйця нечасто – десь по два на тиждень.

Реклама

Яєчний білок корисніший за риб'ячий або м'ясний. У 100 грамах яйця міститься 13 грамів білка. Імунолог-дієтологиня Людмила Гончарова зазначила, що яйця – це поживний продукт для наших клітин. Там зібрані всі вітаміни, мінерали, амінокислоти, правильні жири. Тобто холестерин, який допомагає все вибудовувати в нашому організмі.

Однак, яйця калорійні. Тому поєднувати їх краще з низькокалорійними продуктами: грибами, зеленню. Три яйця за день з'їсти можна, але раз на чотири дні.

Скільки яєць можна з'їсти за день

Реклама

"Йде ферментативна виснаженість, якщо ми кожного дня будемо вживати курячі яйця. Може бути, що через 20 років фермент виснажиться, засвоюватися не буде і виникнуть запальні процеси", – попереджає Людмила.

Фуд-блогерка Анна Вільхова готує смачні страви для своєї родини та знає, чим можна замінити яйце. Наприклад, до котлет додати крохмаль або терту картоплю. До випічки – бананове або яблучне пюре.

"Найідеальнішою і схожою за складом білкової складової є аквафаба. Це вода, яка залишається після варіння будь-яких бобових", – говорить Анна.

Реклама

Сирники з родзинками

Вона також ділиться рецептом сирників, де яйце замінює крохмалем: на 300 грамів сиру магазинного або домашнього, хто як любить, ми повинні використовувати одне яйце. Але його можна замінити двома чайними ложками крохмалю, розведеним кип'яченою холодною водою. Додати сюди сир, борошно, цукор, сіль і ретельно перемішати. Після семи хвилин на повільному вогні сирники готові. Різниці ні на смак, ні за зовнішнім виглядом немає.

Раніше ми ділилися інформацією від Наталії Холоденко – що покласти дитині в ланч-бокс, щоб було смачно і корисно. Також вам може бути цікаво дізнатися, яка температура тіла насправді вважається нормальною.