В Україні набирає популярність вегетаріанство

15 листопада 2017, 13:31
Люди відмовляються від тваринних продуктів з етичних причин

Вегетаріанцями стають через етичні причини. Фото: senivpetro / Freepik

Відео: "Ранок з Україною" (Телеканал Україна)

1 мільйон 820 тисяч вегетаріанців – саме стільки українців вже відмовилися від м'яса. Хоча ще 10 років тому слово "вегетаріанець" було чи не образливим, а добровільно ними ставали хіба що представники дивакуватої молоді. А зараз майже три мільйони українців є потенційними вегетаріанцям, які швидше за все відмовляться від м'яса протягом найближчих 2-3 років.

18-29 років – такий середній вік українського вегетаріанця. У 18 років став ним і Антон Савлепов – учасник групи "Агонь". Спочатку він не захотів їсти тварин, а тепер він упевнений, що вегетаріанство врятувало його від наслідків життя артиста, з гастролями, перельотами і вечірками.

Реклама

"Якщо ти просто будеш гуляти все життя, бажаючи насолоджуватися тими привілеями, які в якийсь момент "падають" на тебе, як на артиста, то довго ти не витримаєш. Я радий, що мої батьки підтримали мене і теж відмовилися від м'яса", – розповів Антон.

А Дмитро Гіва став сироїдом на рік після суперечки. Його подруга запевняла, що це корисно. Хлопець спочатку не повірив, і даремно: "До 22 років у мене вже розвинулися 4 виразки. Я дуже довго займався їх лікуванням, але коли я перейшов на веганство, мій стан покращився".

Євгенія Дзюбенко без м'яса не так давно – всього 2,5 місяці. "Сьогодні на обід у мене овочі і мій улюблений кускус. Я їм молоко, сири, вершкове масло, морозиво. Я просто подумала, що з боку людей їсти тварин неетично, так як вони такі ж живі істоти, як і ми", – вважає Женя.

Реклама

Саме це, а не зростання цін на м'ясо, основна причина переходу українців на вегетаріанство. Хоча економічну складову не варто заперечувати, адже за останні 10 років свинина подорожчала в 4-5 разів. Якщо в 2007 році вона коштувала 25 гривень за кілограм, то в 2017 – вже 120.

Нагадаємо, раніше експерти розповіли, коли в Україні знову подорожчають овочі.