У салат, суп або на гриль – як готувати топ-5 найкорисніших овочів липня

1 липня 2022, 13:00
Відварена молода картопля, запечені баклажани або свіжий салат із болгарського перцю з горошком – відмінний корисний вітамінний додаток до раціону в липні

Топ-5 найкорисніших овочів липня - молода картопля, кабачки та баклажани, болгарський перець та зелений горошок

У липні "на допомогу" свіжим овочам – огіркам та молодій капусті приходить картопля, не здають позиції кабачки, а також на прилавках з'являється все більше баклажанів. Які 5 овочів липня слід включити до свого раціону – розповіла доктор медицини Тибету, консультант зі здорового харчування Олена Бєляєва.

Почнемо з того що сезонна зелень актуальна протягом усього літа. А якщо ви хочете захистити себе від нітратів, то перед додаванням зелені до салату або супу можна її поставити "букетом" у воду і на пряме сонячне світло. Або просто на кілька годин замочити у воді на годину. На які овочі варто звернути увагу, якщо їх ще немає на вашому столі:

Реклама

1. Молода картопля. Картоплю взагалі не дуже шанують дієтологи, але без неї складно уявити собі український стіл. Тому для максимальної користі картопля слід запікати або відварювати в шкірці, а також готувати на пару або в мікрохвильовій печі. Так вітамін С і калій, на які багата картопля, не втрачатимуться. Тобто уникаємо смаженої картоплі.

Для максимальної користі картопля слід запікати або відварювати в шкірці, а також готувати на пару або в мікрохвильовій печі.

2. Кабачок – це взагалі один із топових дієтичних продуктів. У кабачках містяться необхідні нашому мозку, серцю, печінці та м'язам вітаміни та мікроелементи. А ще овоч допоможе покращити не тільки травлення, а й стан шкіри та колір обличчя.

Реклама

3. Баклажан – теж низькокалорійний продукт, багатий вітамінами групи В, вітаміном С, РР та каротином, а також мінералами, як калій, залізо, кальцій, магній, натрій та фосфор. Баклажани і кабачки найкорисніше запекти. Зверніть увагу – при жарінні баклажани вбирають багато масла, та й взагалі жаріння – не найздоровіший спосіб приготування їжі.

4. Болгарський перець – один із лідерів серед овочів за вмістом вітаміну С, також він багатий мікроелементами – калієм, фосфором, сіркою, магнієм та кальцієм.

Болгарський перець – один із лідерів серед овочів за вмістом вітаміну С

Реклама

5. Зелений горошок – його цінність, крім вітамінів і мікроелементів, в рослинному білку, що легко засвоюється. І якщо є можливість їсти цей сезонний овоч, варто їй скористатися.

Болгарський перець та горошок хороші у сирому вигляді, їх варто класти в салат , заправляючи оливковою, лляною або олією холодного віджиму. А ще можна додати спеції, насіння кунжуту чи льону, так найбільш корисно та смачно. Перець можна запікати в духовці або на грилі.

Також будь-які ці овочі підійдуть для супів , адже саме теплова обробка допоможе краще переварити овочі, якщо ви схильні до газоутворення та проблем із травленням.

Також ми писали про корисні овочі, які не вдарять по гаманцю.

Ще дізнайтесь, як пити воду влітку і в спеку правильно – 5 корисних порад лікаря.