У рибі виявили речовини, що руйнують імунітет людини

19 квітня 2016, 01:46
До групи особливого ризику належать новонароджені діти

Стійкими органічними забруднювачами можуть прослизати всередину клітин і шкодити організму. Фото: tc-omsk.ru

Американські вчені виявили в тканинах риб речовини, які послаблюють захисні системи організму людини. Виявилося, що стійкі органічні забруднювачі, які повсюдно потрапляють в тканини морських тварин (з інсектицидів, хладагентов, вогнезахисних матеріалів), не дають тим, хто споживає цю рибу, позбавлятися від токсинів. Про це повідомляється в журналі Science Advances, а коротко про дослідження передає Lenta.ru з посиланням на Medical Daily.

В організмі людини є життєво важливий білок P-глікопротеїн (P-gp), який не пускає чужорідні токсичні речовини всередину клітин (крім того, він здатний чинити опір декільком токсинів одночасно). Вчені давно підозрювали, що стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) можуть прослизати повз P-gp всередину клітин і шкодити організму.

Реклама

Однак Амро Хамдун (Amro Hamdoun) і його колеги зі Скріппсівського океанографічного інституту з'ясували, що СОЗ не проскакують повз P-gp, а прикріплюються до цього білка, що в кінцевому рахунку не дає йому захищати клітини людини.

Крім того, в тканинах м'язів восьми жовтоперих тунців (популярний вид промислових риб) океанологи виявили безліч такого роду СОЗ – з пестицидів, вогнетривких матеріалів і холодоагентів (останні застосовуються в холодильниках і кондиціонерах), а також з побічних продуктів нафтохімічної промисловості.

"Коли ми їмо таку рибу, ми знижуємо ефективність найважливішої захисної системи організму. Це стосується як людей, так і морських тварин", – зазначив Хамдун.

Реклама

До групи особливого ризику належать новонароджені – через те, що забруднювачі концентруються в молоці матері. Крім того, в перші шість місяців життя в кишечнику немовлят P-gp присутній в дуже слабкій концентрації.