В ООН назвали найнебезпечніших харчових паразитів

1 липня 2014, 18:07
Деякі паразити можуть жити в наших тілах протягом багатьох десятиліть, попередили в організації

Свинячий ціп'як зустрічається у свинині. Фото: meatshop.com.ua

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) назвала 10 паразитів, що вражають харчові продукти.

"Щороку згубний вплив паразитів негативно позначається на здоров'ї мільйонів осіб, вражаючи м'язові тканини, викликаючи епілепсію, анафілактичний шок та інші проблеми. Деякі паразити можуть жити в наших тілах протягом багатьох десятиліть", – наголошується в доповіді ФАО.

Реклама

У десятку найбільш небезпечних паразитів увійшли свинячий ціп'як і свинячий солітер (зустрічається у свинині), стрічкові черв'яки (зустрічаються у свіжих продуктах), круглі і плоскі черви (зустрічаються в прісноводних рибах, фруктових соках, свіжих продуктах) і найпростіші шкідливі організми (зустрічаються в м'ясі дрібної рогатої худоби, свинині, яловичині, дичині і молоці).

Щоб знизити рівень негативних наслідків від паразитів, у ФАО зараз розробляють нові стандарти глобальної торгівлі продуктами харчування, які допоможуть країнам контролювати наявність шкідливих організмів в їжі. Зокрема, фермерам рекомендується використовувати органічні добрива і ретельно контролювати якість води. Для споживачів в документі містяться рекомендації щодо способів приготування м'яса і якості води, використовуваної для миття та приготування овочів.

Десять найбільш небезпечних паразитів:

Реклама

1. Taenia solium (свинячий ціп'як): зустрічається у свинині
2. Echinococcus granulosus (вид стрічкових черв'яків загону циклофіллід або собачий солітер): у свіжих продуктах
3. Echinococcus multilocularis (вид стрічкових черв'яків): у свіжих продуктах
4. Toxoplasma gondii (найпростіші): у м'ясі дрібної рогатої худоби, свинині, яловичині, дичині (червоне м'ясо і органи)
5. Cryptosporidium spp. (найпростіші): у свіжих продуктах, фруктових соках і молоці
6. Entamoeba histolytica (найпростіші): у свіжих продуктах
7. Trichinella spiralis (свинячий солітер): у свинині
8. Opisthorchiidae (сімейство плоских хробаків): у прісноводних рибах
9. Ascaris spp. (круглі черв'яки тонкого кишечника): у свіжих продуктах
10. Trypanosoma cruzi (найпростіші): у фруктових соках.