Дивлячись у вікно на що кутаються в теплий одяг перехожих , мимоволі тягнешся до гарячого чайнику . Золота осінь – початок часу , коли правлять бал зігріваючі напої. І головний з них , безумовно , чай . Справедливості заради відзначимо , що його можна пити в будь-який час року. Але саме в холоду він найбільше радує і тіло , і душу. А якщо вам осіннім вечором захочеться зібрати друзів на чаювання , не полінуйтеся і організуйте його в англійському стилі.
5 -ГОДИННІ tea -ГОЛІКИ
" Tea – aholic " (" чаєголіки " ) – так називають у Великобританії тих , хто дуже любить чай . Тобто , по суті , це самоназва : саме англійці , за даними статистики , випивають щодня найбільше чаю у світі – 120 млн чашок , по 2 чашки на кожного жителя країни.
Почалася ця " залежність " в далекому 1664 році . Тоді представники торгової Ост – Індської компанії доставили для британського короля Карла Другого екзотичний подарунок – упаковку " китайського аркуша ". Завдяки його дружині Катерині Брагансской напій став офіційним при дворі. Популярності чаю додавало й те , що спочатку він був доступний лише багатим , оскільки коштував чималих грошей . Потім чай став проникати і на кухні інших жителів Британії . Більш того – уряд , стурбований надмірнимм алкогольними пиятиками населення , видав у 1851 році постанову : згідно з ним, о 5:00 вечора робочий день повинен був перериватися на чаювання , або так званий 5 o'clock . Хоча є більш красива історія . Відповідно до неї, герцогиня Анна Бедфордська , фрейліна королеви , зголодніла і наказала подати чай з закусками їй не за вечерею , а раніше, близько 5 години вечора. Цей варіант припав до смаку решті знаті , ну, а інші верстви суспільства підхопили традицію.
ЗА РОЗКЛАДОМ
Сучасний англієць п'є чай 6 разів на день.
1. Ранковий чай – близько 6:00 , одразу після сну .
2. Чай під час першого сніданку – в 8:00 . Традиційно він більш міцний , ніж перший , і по суті замінює каву .
3. Чай для ланчу , який п'ють на роботі між 11:00 і 12:00 .
4. В середині робочого дня також робиться перерва на чай – tea break .
5. 5 o'clock – 5 -годинний чай з великою кількістю молока або вершків .
6. " Високий чай " ( high tea ) – густий , міцний і ароматний , п'ється вдома ввечері .
ВИДИ НАПОЮ
Традиційно під час чаювання на столі у британців повинно стояти кілька видів чаю :
- Міцний темний Assam , привезений з однойменного штату Індії ;
- Ароматний Ceylon з острова Шрі – Ланка ( стара назва – Цейлон) ;
- Червоний чай Lapsang , який ще називають копченим , бо на батьківщині , в Китаї , його сушать над тліючим вугіллям ;
- Чорний чай Darjeeling , прозваний " шампанським серед чаїв ", зростає біля підніжжя Гімалаїв ;
- Легкий слабоферментований Oolong з Китаю і острова Тайвань ;
- Чорний Earl Grey з маслом бергамота.
Допускається ряд інших варіантів , включаючи трав'яні збори.
ПРАВИЛА ЦЕРЕМОНІЇ
1. До приходу гостей сервіруємо стіл : накриваємо скатертиною , ставимо чашки з блюдцями , чайник для чаю з чехольчиком , молочник , тарілочки для десерту , ножі , виделки та чайні ложечки , ситечко , цукорницю (з щипцями або ложкою ) .
2. Заварювальний чайник обдати окропом , кладемо по чайній ложці заварки (або пакетику ) на кожного учасника застілля . Наполягаємо 3-5 хвилин.
3. Чашку кожен гість повертає так , щоб ручка знаходилася з лівого боку. Розливаємо чай по чашках . Окріп доливаємо один раз , потім заварюємо по -новій. Спершу в чашку наливаємо молоко , а потім чай (колись чашки робили з крихкого порцеляни , який міг тріснути від гарячого напою) .
5. Після цього в чай кладемо лимон , вичавлюємо з нього сік , притиснувши ложкою до стінки , дістаємо і кладемо на блюдце .
6. Наступним додаємо цукор. Розмішавши його , розгортаємо чашку так , щоб ручка виявилася справа.
7. Правильно тримати чашку за ручку подушечками великого і вказівного пальців . Середній палець зігнутий і знаходиться під ручкою , мізинець і безіменний притиснуті до середини долоні.
8. Якщо ви накрили на обідньому столі , то під час пиття блюдце залишається на столі , якщо за низьким столиком , то його піднімають разом з чашкою .
Англійські домогосподарки подають наступні частування: лимон на окремій тарілочці, вершки або молоко в теплому глечику, сендвічі – трикутні або прямокутні, без шкоринки, з білого або цільнозернового хліба, з різними начинками між двох шматочків. Такими начинками можуть бути свіжий огірок з вершковим маслом, маса з відварних яєць і крес -салату, червона риба з маслом або вершковим сиром і т. д. Слідом за сендвічами подають традиційні англійські булочки скони. До них – вершки, варення, джем, вершковий сир і вершкове масло. Також гостей пригощають гарячими високими невеликими оладками, різноманітними кексами, пісочним печивом, кошиками з фруктами, домашніми вафлями з різними начинками, пирогами .
Рецепти дивіться в галереї .