Встановлено механізми контролю почуття міри під час їжі

6 квітня 2015, 06:15
Вся справа в гені

Фото: nogti.ru

Вчені змогли з'ясувати, які генетичні механізми відповідальні за те, щоб контролювати почуття міри під час прийняття їжі. Статті про це відкриття були опубліковані в журналах PNAS і PLoS Genetics.

Дослідникам було відомо, що за відчуття насичення відповідає група нейронів під назвою POMC. Однак вченим вперше вдалося виявити конкретні генетичні механізми, що регулюють роботу цих нейронів. З'ясувалося, що основну роль у ній відіграє ген проопіомеланокортину. Транскрипційний фактор Islet 1, що міститься в ньому, і два енхансери – ділянки ДНК, що зв'язуються з транскрипційним фактором і підсилюють рівень транскрипції гена, – під назвою nPE1 і nPE2 впливають на те, як саме нейрони будуть "користуватися" геном проопіомеланокортину і виробляти сигнали, що повідомляють організму про те, що пора припинити прийом їжі.

Реклама

Миші, що народилися без енхансера nPE1, не могли контролювати свій апетит і через деякий час починали страждати ожирінням, в той час як відсутність енхансера nPE2 компенсувалося роботою другої ділянки ДНК. Вчені впевнені, що їх відкриття дозволить лікарям виробити нові шляхи лікування розладів, пов'язаних з порушенням прийому їжі і контролюванням апетиту.