Українці масово відмовляються від м'яса

17 січня 2017, 20:01
Дієтологи попереджають: брак білкових продуктів провокує анемію і остеопороз

Світова мода на вегетаріанство дійшла і до України. Люди все частіше відмовляються від тваринних білків на користь рослинних.

Замінювати м'ясо рослинними продуктами зараз модно. У кафе, де на обід подають вівсянку з спіруліна і овочеві котлети, приходять і ті, хто не відмовляється від тваринного білка.

Реклама

"Ми робимо бургери з сочевиці. Разом з помідорами і авокадо. Від м'яса можна практично не відрізнити", – говорить Аделіна Будзінська, офіціант.

З одного боку, сироїдіння корисно. А з іншого, кажуть дієтологи, перевантажує органи травлення і може негативно вплинути на імунну систему. Брак білкових продуктів провокує анемію і остеопороз.

"Якщо людина отримує недостатньо білка з продуктами харчування, це відбивається на її м'язовій тканині, відбивається і на показниках імунітету. Вона буде більш сприйнятлива до інфекційних захворювань, до вірусних", – зазначила Мар'яна Романенко, асистент кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика.

Реклама

"Я абсолютно не хворію на простудні захворювання. У мене була сильна проблема зі спиною після армії. Це зникло", – поділився Максим Погорілий, сироїд, експерт з харчування.

Максим кожен день починає з салату. Шість років тому повністю відмовився від тваринного білка, замінивши його рослинним.

Їсть сою, горіхи та овочі. Найбільше білка в горіхах, але вони – найдорожчий продукт в сироїдстві. Тому в основному раціоні Максима – бобові.

Реклама

"Грам одержуваних з фруктів і овочів вже перекриває дозу по білку. І вам треба додати 10 грам білка, який якраз містить незамінні амінокислоти. Ну, дешева досить штука, хоча не одна. Але вам потрібно з'їсти його до 100 грамів", – додав Максим.

Білок міститься в усіх бобових. І його там більше, ніж в м'ясі або рибі, підтверджують дієтологи. Багаті білком також пророщені зернові, зелень і молочні продукти. Дешева – квасоля, а найдорожчий – кешью. Однак квасолі в день слід з'їдати склянку, а горіхів – жменю.

"Виробляючи завантаження тими ж горіхами і насінням, ми забуваємо, що продукти багаті жирами. Ці жири, на жаль, дуже важкі і важко сприймаються нашим організмом", – уточнила Наталія Суслова, дієтолог Київського інституту серця.

Тому для тих, хто піклується про фігуру, боби і горіхи навряд чи стануть гідною альтернативою м'ясу.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".