Вчені з'ясували, чому люди люблять чіпси і сухарики

23 лютого 2016, 06:18
У деяких людей смакова чутливість підвищена

Різниця в смакових перевагах може бути обумовлена генетичними факторами

Вчені та лікарі постійно нагадують нам про шкоду надмірного споживання солі для здоров'я. Солона їжа сприяє розвитку таких захворювань, як інфаркт і інсульт. Тим не менш, багато як і раніше вважають за краще рясно посипати їжу вмістом сільнички. Такі люди навряд чи будуть задоволені, якщо виробник їх улюблених чіпсів під тиском нових стандартів знизить вміст солі у своїй продукції. Деякі ж не мають особливих заперечень проти недосоленої їжі, проте для декого вона буде здаватися абсолютно неїстівною, пише newsyou.info.

Згідно з новим дослідженням, проведеним в США, різниця в смакових перевагах може бути обумовлена генетичними факторами. У деяких людей, розповідають вчені, смакова чутливість підвищена, і тому вони відразу відчувають гіркі інгредієнти, що входять до складу їжі, в той час як люди з низькою чутливістю можуть їх навіть не помітити. "Реакція на гіркі речовини – один із способів визначення біологічної різниці в смакових перевагах. Для людей, які чутливі до гіркого, і сіль здається більш солоною, і цукор – солодшим. Вони насилу переносять гіркий перець і краще відчувають "поколювання" бульбашок газованих напоїв", – коментує керівник дослідження Джон Хейс (John Hayes), професор з університету Пенсільванії.

Реклама

Дослідники зробили висновок, що чим вища у людини чутливість, тим більше солоної їжі він споживає, причому особливо це стосується таких шкідливих для здоров'я продуктів, як чіпси і сухарики, де однією з основних складових смаку є "сильна" солоність.