Дослідження проводилося під керівництвом Аделаїди Естебан – Фернандез з Інституту з наукових досліджень продуктів харчування (Мадриді, Іспанія) за сприяння американських і британських колег. Вчені на цей раз вирішили вивчити не саме алкогольний напій, а його метаболіти, що утворюються в організмі після вживання.
Фахівці "позичили" метаболіти у добровольців, які регулярно, але в невеликих кількостях вживають вино, і помістили їх в людські клітини, що знаходяться в стресових умовах. Зазвичай стрес для клітини означає смерть, а масова загибель клітин може стати причиною розвитку деяких захворювань – не дарма в народі кажуть: "всі хвороби від нервів".
Експеримент показав, що винні метаболіти захищають "знервовані" клітини від смерті, а значить, і запобігають хворобам. Однак сюрпризом для вчених став той факт, що подібного ефекту можна домогтися тільки в присутності всіх метаболітів, іншими словами, діють вони виключно в повному складі.